Ateşyan'a karşı Bekçiyan formülü

Patriklik seçiminin doğal adaylarından, Ermenistan’daki Gugark bölgesinin dinî önderi Başepiskopos Sebuh Çulciyan, Agos’a yaptığı değerlendirmede, Değabah seçimleri için Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Bekçiyan’ın desteklenmesi mesajını vererek “Bu aşamada İstanbul makamının ruhanilerine, saygıdeğer papazlarına Patriklik Kaymakamı seçiminde deneyimleri ve iyi niyeti ile hepimizin takdirini kazanmış olan Başepiskopos Karekin Bekçiyan’ı desteklemeleri çağrısında bulunuyorum” dedi ve sonrasında patrik adayı olarak İstanbul’da Türkiyeli Ermenilerle buluşacağını söyledi.

İstanbul patriklik seçiminin doğal adaylarından, Ermenistan’daki Gugark bölgesinin dinî önderi Başepiskopos Sebuh Çulciyan, değabah seçimleri öncesinde değerlendirmelerini Agos’la paylaştı. Çulciyan, değabah seçimleri için Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Bekçiyan’ın desteklenmesi çağrısında bulundu ve sonrasında patrik adayı olarak İstanbul’da Türkiyeli Ermenilerle buluşacağı mesajını verdi.

Çulciyan’ın yazılı mesajı şöyle:

“Son günlerde İstanbul Ermeni toplumu içinde bir hayli kabaran, ardından Eçmiadzin’de belirli bir çözüme kavuşan Patrik seçimi süreci, sağduyu ve iyimserlik umutları yeşertti. Toplum içinde gelişen görüş ayrılıklarının seçim sürecinin sekteye uğramasına yol açacağı kaygısının en başından beri farkındaydık. Ancak bugün kördüğümün çözülmesini sağlayacak hoşgörü ve karşılıklı birbirini anlama çabalarının filizlendiğini görüyoruz. Bu açıdan bakınca, öncelikle İstanbul Patrikhanesi’ne bağlı üç ruhban kardeşimizin katılma hakkı olan patriklik kaymakamı seçimini önemli buluyorum.”

"Bekçiyan desteklenmeli"

“İstanbul Patrikhanesi’nden iki ruhaninin içine düştükleri istenmeyen durumu, ardından oluşan olumlu havayı ve konunun tarafsız bir çözüme kavuşmasının önemini göz önünde bulundurarak, kaymakam adayının da tarafsız olması gerekiyor. Bu aşamada İstanbul makamının ruhanilerine, saygıdeğer papazlarına Patriklik Kaymakamı seçiminde deneyimleri ve iyi niyeti ile hepimizin takdirini kazanmış olan Episkopos Karekin Bekçiyan’ı desteklemeleri çağrısında bulunuyorum. Ruhani kardeşimin kendisine teslim edilen görevi en kısa sürede mutlak bir tarafsızlıkla, hakkaniyetle ve layıkıyla gerçekleştireceğine eminim.” 

"Seçim pürüzsüz olmalı"

“Memnuniyetle belirtmeliyim ki oluşan bu olumlu hava, makamın doğal adayları olan bizler ve imanlı halkımız tarafından görünür olmuştur. Mücadele, kişilerin hırslarını tatmin etmeye değil, Kilise’nin ve toplumun sorunlarını çözmeye yönelik olmalı. Ruhani ve sivil kardeşlerimizin seçilecek kaymakamın sevgi ve saygı ortamında görevini yapması için gereken çabayı göstereceklerine, İstanbul Ermenilerinin ihtişam ve onurunu gölgeleyecek eylemlere izin vermeyeceklerine eminim. Umarız yakında, zaten bir hayli gecikmiş olan patrik seçimi tarafsız ve rekabetçi bir şekilde gerçekleşir ve İstanbul Ermeni toplumunun yıllar boyunca kasıtlı bir şekilde zedelenen birlikteliği, karşılıklı güveni ve huzuru yeniden tesis edilir. Ancak arzulanan bu sonuca giden yolda atılacak her adım önemsenmeli. Patriklik kaymakamı seçimi ve ona bağlı seçimlerin pürüzsüz yaşanması bu durumun ilk adımı olacaktır.”

"Adaylardan biriyim"

“İstanbul’a ve Türkiye’nin diğer bölgelerine yaptığım tüm ziyaretler ve bu vesile ile imanlı insanlarımızla buluşmaktan her zaman mutluluk duydum. Yoğun çalışmalarımın fırsat verdiği sıklıkla Türkiye’yi ziyaret ediyorum. Patrik adayı olarak toplumla buluşmak üzere gelmek konusunda dualarımızla, umutla, iyi dilekler ve beklentilerle patriklik kaymakamının seçilmesini bekliyorum. Sonrasında, kilise temayüllerinin de işaret ettiği üzere, İstanbul Patrikhanesi’nden tüm adaylara resmî mektuplar gönderilir ve ben de adaylardan biri olarak halkımızla buluşurum.”

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.