Scratch nedir, niçin kullanılır ?

Herman Yimsel 

Scratch bir kodlama programıdır. Scratch’le istediğiniz her şeyi yapabiliyorsunuz. Biz okulda bilgisayar kulübü olarak yapıyoruz. Scratch programına, bilgisayarınıza indirerek ve siteden ulaşabilirsiniz. 

Bilgisayar öğretmenimiz sayesinde bir etkinliğe gittik ve orada hayatta kodlama ile yapılmış şeyleri gösteren bir video izlettiler. Orada çeşitli aktiviteler var. Biz etkinlik alanına  gittiğimizde biraz bekledikten sonra bize müzik açtılar. Tabletlerden scratch’de minecraft’ı kodladık. orada inşa et gibi hareketleri yaparak seviye atlayabiliyorduk. 

Gelelim Scratch’e. Scratch’de ilk karakter olarak kedi var. Eğer isterseniz siz kendiniz farklı şeyler ekleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde sahneyi de ayarlayabilirsiniz. Scratch’in             “hayalinizi kodlayın” diye bir sloganı var. Eğer bilgisayarda çok fazla vakit geçiriyorsanız özellikle oyun oynamak yerine ‘scratch’de kendi oyununuzu yaparak eğlenebilirsiniz. Biz okulda kulüp olarak öğretmenimiz sayesinde bu program ile tanıştık. Bu program kendi emeğinizin geçtiği bir program ve ilerde oyun tasarlamak isterseniz ona bile yardımcı olacaktır. Kulüp olarak biz labirent yaptık biraz olmadı gibi oldu ama sonradan oldu. Yani kısacası bu programı size tavsiye ederim…

Scratch ile yapabileceklerimiz

1. Kendi yarattığınız oyunu oynayabilirsiniz.

2. Maceracı hareketler yapabilirsiniz (sahne ve karakter ekleyerek.)

3. Karakter yapıp hareket ettirebilirsiniz ya da  scratch’in kendi resimlerinden ekleyebilirsiniz.

4. Kendinizi eğlendirebilirsiniz

5. Programdaki ana ses dışında başka ses de ekleyebilirsiniz. 

Bu Program hakkında düşüncelerim

Bu program ile tanışana kadar hep bilgisayarda boş boş oynuyordum ama bu program sayesinde kendi oyunumu yapıyorum. Öğretmenimiz sayesinde bu programla tanışınca her kulüp günü de istekle “scratch” yapıyorum. Siz de bu programı indirin ve hayallerinizi gerçekleştirin diyorum. Çok güzel bir program yapmış, yapanın ellerine sağlık, hakkını vermiş açıkçası.

Programın internet sitesi burada 

Bizim de katıldığımız etkinliğin videosu da burada