Dışişleri Bakanlığı’ndan Hollanda’ya iki nota

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'ya iki nota verildiğini açıkladı.

Hollanda Hükümetinin, Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının inişine izin vermemesi ve cumartesi gecesi Rotterdam'daki Türkiye konsolosluğu’na gitmeye çalışan Bakan Kaya'nın  Almanya’ya sınır dışı edilmesiyle artan gerilimin ardından Türkiye, Hollanda'ya iki nota verdi.  

Dışişleri Bakanlığı, Maslahatgüzar'ın 3. kez Bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

Hürriyet'te yer alan habere göre; ilk notada, Rotterdam'daki konsolosluk binasına gitmek isteyen Bakan Kaya'nın sınır dışı edilmesine tepki gösterildi. Söz konusu durumun uluslararası teamüllere aykırı olduğu bildirilirken, Viyana Sözleşmesi'nin ihlal edildiği savunuldu. Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiği iletildi.

İkinci nota ise Hollanda polisinin konsolosluk önünde bir kısmı Türkiye vatandaşı olan protestoculara yönelik sert müdahalesiyle ilgili. Notada, “barışçıl göstericilere yapılan polis müdahalesinin orantısız olduğu” ifade edildi. Söz konusu notada ayrıca, tazminat hakkının saklı tutulduğu belirtilerek, Türk bakanlar ve vatandaşlarına yönelik söz konusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri gerçekleştirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucunun Dışişleri Bakanlığı'na bildirilmesi talep edildi.    

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında