Hollanda ile üst düzey ilişkiler askıya alındı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Hollanda’yla üst düzey ilişkilerin ve planlanmış toplantılar ile üst düzey resmi görüşmelerin askıya alındığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumu nedeniyle 11 Mart’ta Hollanda'nın Rotterdam kentinde yapacağı kampanya toplantısının iptal edilmesi üzerine Çavuşoğlu, “Nazi” suçlaması yaptığı Hollanda’ya her şeye rağmen gideceğini duyundu. Hollanda Bakan Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Çavuşoğlu’yla Hollanda’ya gelişi konusunda müzakereler devam ederken, Dışişleri Bakanı’nın CNN Türk yayınında tehditkar açıklamalar yaptığı söylemiş, bunun üzerine uçuş yasağı koyduklarını ifade etmişti.   

Uçuş iptali protesto edilirken, Rotterdam'daki protestoya katılmak isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan’ın konsolosluğa girişine izin verilmedi, polis eşliğinde sınır dışı edilerek Almanya'ya götürüldü. Protestolara polis müdahale etti. 

Yaşanan diplomatik kriz sonucu Türkiye dün Hollanda’ya iki ayrı nota vermişti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi 

Kurtulmuş dün akşam gerçekleşen toplantıda, Hollanda ile devam eden gerilim konusunda açıklamalarda bulundu, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararları kamuoyu ile paylaştı. 

Diplomatik uçuş izinleri iptal

Kurtulmuş, bu süreçte alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: 

“27 Aralık 2016'da diplomatik uçuşlara toptan verilmiş olan yani Hollandalı resmi zevatı Türkiye'ye getirecek olan uçuşlara verilmiş olan izinler, bugün itibarıyla iptal edilmiştir. 

“Bu Hollandalı vatandaşları ilgilendiren bir husus değildir, resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek ya da Türkiye hava sahasını kullanacak diplomatlarla ilgili bir kısıtlamadır. 

“Hollanda, bu yaptıklarından vazgeçip yaptıklarını tamir edene kadar Türkiye, diplomatik uçuşlara izin vermeyecek.

“Hollanda bu yaptıklarını bir şekilde telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin ve planlanmış olan toplantıların, bakan ve üstündeki toplantıların, üst düzey resmi görüşmelerin askıya alınması, bunların bir müddet tehir edilmesi kararlaştırılmıştır.”

“Şu anda izinli olarak yurt dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilinceye kadar Türkiye'ye dönmesinin yasaklanması, yani Türkiye'ye dönüşüne izin verilmemesi kararlaştırılmıştır. 

“Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Hollanda Parlamentosu arasındaki Dostluk Grubu'nun Türkiye kısmının lağvedilmesi, iptal edilmesi konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tavsiye edilmesi yolunda bir karar alınmıştır.

“Bu siyasi kararlar eğer bu tavırlarımız dikkate alınmaz, ciddiye alınmaz, bu krizi ortaya çıkaran Hollanda çıkardığı krizin sonuçlarının ortadan kaldırılması için gerekli adımları atmazsa Türkiye diğer alanlarda da düşündüğü, üzerinde konuştuğu konuları konuşacak, gerekirse ilave bir takım tedbirlerle Hollanda'nın bu yaptığı yanlışlıktan dönmesini sağlamaya çalışacaktır.” 

Hollanda’dan özür beklendiğini ifade eden Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye ile Hollanda arasında karşılıklı ilişkiler var. Orada yaşayan 460 bin kişilik bir diasporamız var. Bu insanların her birinin hakkını, hukukunu koruyacağız.” 

Mülteciler

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in “mültecilerin durumunun ele alınabileceğine” dair açıklaması da sorulan Kurtulmuş, şu yorumu yaptı: 

“Müzakereler yapıldı, bire bir anlaşması yapıldı, biz üzerinde söz verdiğimiz hususları yerine getirdik ama maalesef Avrupa Birliği bunları yerine getirmedi. Dolayısıyla o anlaşma, konuşulanların hepsi bir tarafa gitmiş oldu. 

“Biz bu çerçevede eğer gerekirse gerekli adımları da atarız, mülteciler meselesinde takındığımız tavrı da gözden geçiririz.”

Hollanda Başbakanı'ndan yaptırımlarla ilgili ilk açıklama 

Yaptırım açıklamasına Hollanda Başbakanı Mark Rutte'den ilk açıklama geldi. Rutte, Hollanda'nın kızması için daha fazla neden varken Türkiye'nin yaptırım uygulaması tuhaf. Türkiye'nin yeni yaptırımları çok da kötü değil" dedi. 


Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında