Şirinoğlu: Ateşyan kazansaydı, yazı gitmezdi

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, değabah seçimi sonrası yaşananları yorumlarken çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Dünkü değabah seçimi sonrası Patrikhane'ye gönderilen Valilik mektubuyla ilgili Bedros Şirinoğlu şunları söyledi: 

“Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğümde,  ‘Tüzük hazırlayıp gelin’ demişti. Bizim de kabahatimiz var. Devletin öncelikleri olduğunu söylediler. Referandumdan sonra bizzat kendilerinin ilgileneceğini söyledi. Biraz sakin olmamız lazım, aceleci olmamamız lazım.”

“Çok uzun bir süreden bahsetmiyoruz. Üç ay müddet vermek gerekiyor. Ancak bir aday üzerinde anlaşıp diğer adaylar pasifize edilmemeli. Adil bir seçim yapılmalı. Ben Ateşyan’ı, Bekçiyan’ı korumuyorum. Bugün Ateşyan kaybetmiştir. Ancak üç aday yarışsaydı Ateşyan kazanacaktı. Devlet kanunsuzluk var diyerek müdahale etmiştir. İki üç ay daha zaman verilmesi gerekiyor. Ondan sonra seçime gidilmeli.”

“Ateşyan kazansaydı o mektup gitmezdi. Ateşyan kaybedince o mektup gitti. Devlet bu müdahaleyi yaparken, gelecek tepkileri göz önüne almıştır. Bu durum herhalde Ateşyan’ı da rahatsız edecektir. Bunun önlemi alınır.”

“Bizimkilerin de kabahatleri var. Valiliğe gidilip görüşmeler yapılsaydı, bu iş bu noktaya gelmezdi. Referandumdan sonra bu sürecin başlaması gerektiği söylenirdi. Düzgün hareket edilmiş olurdu. Biz asarız, biz keseriz dediler.” 

‘Hovagim feshedilmeli’

Şirinoğlu, Beykoz arazisiyle ilgili komisyon kurulması gerektiğini ve patrikhanenin mali işlerden çekilmesi gerektiğini belirterek Beykoz arazisi ile seçim sürecinin birbiriyle bağlantılı olmadığını da söyledi.

“Beykoz arazisiyle ilgili olarak Beykoz Vakfı avukatıyla yüksek bir komisyonla anlaşma yapılmış. Önce yüzde 20 anlaşması yapılmış, sonra yüzde 14’e düşmüş. 13  buçuk milyonu buluyor. Bu rakam çok yüksek. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan’a durumu anlattım. Bu rakamın çok yüksek olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli tazminatın alınması için öncelik verilmesini istedi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’e de takipçisi ve denetçisi olması için talimat verdi. Genel Müdür Adnan Ertem, kamulaştırmayla elde edilen geliri ancak Beykoz Vakfı’nın kullanabileceğini, mülk satın alarak oradan elde ettiği geliri dağıtabileceğini söyledi. Bu da zaten vakıf uzmanlarının denetiminde yapılabilecek işler. ”

“Hovagim, Ermeni cemaatinin vakıfları gibi değil. Düzgün bir iş değil. Kesinlikle feshedilmeli. Patrikhane para işlerine karışmamalıdır. Beykoz için komisyon kurulmalıdır ya da en başta olduğu gibi hastaneye verilmeli, gelirleri okullara aktarılmalıdır. Çar çur edilecek paramız yok. Ancak kaynaklarımızı etkin şekilde kullanırsak bütün ihtiyaçlar karşılanabilir.” 

 ‘Değabah seçimi tam da var olan huzursuzluğu ortadan kaldırmak içindir."

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında