Dün Patrikhane'de neler yaşandı?

İstanbul Valiliği, patrik seçimi sürecine müdahale etti. Değabah seçimi yapıldığı sırada Vali Yardımcısı tarafından Ermeni Patrikhanesi’ne gönderilen yazıda, seçim sürecinin ‘hukuken’ başlatılmasının mümkün olmadığı öne sürüldü. Ateşyan ve Maşalyan Valilik’le görüşmeye çalışacak ve süreci anlatacak.

Türkiye Ermeni Patrikhanesi Ruhaniler Genel Kurulu, Patriklik seçim sürecini yönetecek olan Değabah’ı seçmek üzere bir araya geldi. Hatırlanacağı üzere 24-25  Şubat tarihlerinde Ermenistan Eçmiadzin’de Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu 2. Karekin başkanlığında yapılan toplantılarda 15 gün içinde Değabah seçimi yapılması ve seçimle birlikte Patrik Genel Vekili Ateşyan’ın istifa etmesi üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Seçime Ateşyan, Ruhani Kurul Başkanlığı’ndan istifa eden Sahak Maşalyan ve Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan’ın katılması öngörülmüştü. Maşalyan daha sonra yaptığı açıklamada Değabah seçiminde aday olmayacağını ve kendisine verilecek oyların Bekçiyan’a verilmesini isteyeceğini Agos’a açıklamıştı.

Öngörüldüğü gibi 15 Mart Çarşamba günü saat 15.00’te başlayan toplantı sonrası yapılan oylamada Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan 34 ruhaniden 23’ünün oyuyla Değabah (Patrik kaymakamı) olarak seçildi. Ateşyan ise 11 oy aldı.

Ancak seçimin tamamlanmasının ardından beklenmedik gelişmeler oldu.

Seçimi yapıldığı odadan sinirli bir şekilde çıkan Ateşyan “Bekçiyan Sırpazan seçildi” diyerek bir odaya girdi. Dakikalar sonra odadan çıkan Ateşyan, basın mensuplarıyla Valilik’ten gelen bir yazıyı paylaştı.

Ateşyan’ın paylaştığı Valilik yazısında ‘seçim sürecinin başlatılmasının hukuken mümkün olmadığı’ öne sürülüyordu.

Vali Yardımcısı Aziz Mercan imzasıyla saat 13:47’de fakslandığı görülen resmi yazı şöyle:

“Yazılı ve görsel basında yer alan haberlerde, 15 Mart 2017 Çarşamba günü Değabah (patrik kaymakamı) seçimine gidileceği belirtilerek, Patrik seçim prosedürünün fiilen başlatılmak istendiği anlaşılmaktadır.

16 Şubat 2017 Perşembe günü Patrikhane’de gerçekleştirilen toplantıda meydana gelen olumsuz olaylar da göz önüne alındığında bu sürecin cemaat içinde huzursuzluğa sebebiyet vererek, cemaat içinde ayrışmalara neden olabileceği hali hazırda Patrik Vekili’nin görevinin başında olduğu, ayrıca patrik seçimiyle ilgili esas, usul ve teamüllerin cemaatinizce yakinen bilindiği, bu kapsamda seçim sürecinin başlatılmasının hukuken mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.”

İkinci toplantıda bağrışmalar

Resmi yazının basın mensuplarıyla paylaşılmasının ardından Ateşyan, Maşalyan, seçilmiş değabah Bekçiyan ve diğer ruhaniler söz konusu belgeyle birlikte toplantıya girdi. Toplantının olduğu sırada odadan bağrışmaların geldiği duyuldu. Edinilen bilgilere bu ikinci toplantıda Valilik’ten gelen yazı okundu. Bu sırada Maşalyan Ateşyan’a “Bizim inanç hayatımızın içine giriyorlar, müdahale var, bu seçim olmuştur. Vilayet’e gidip ‘Değabahımız Bekçiyan’dır’ denmesi gerekir, bu da size düşer” dedi. Yine edinilen bilgilere göre Ateşyan “Randevu verilirse gidilir” dedi ancak Maşalyan Ateşyan’ın bu sözlerine tepki gösterdi ve randevu beklenmemesi gerektiğini söyledi. Ateşyan’ın bu sırada “Devlet müsade edene kadar ben devam ediyorum” dediği de öğrenildi.

Bu toplantıdan sonra tüm ruhaniler ayrıldı ve Bekçiyan, Maşalyan ve Ateşyan; Ateşyan’ın odasında görüşmeye başladılar. Bu görüşmeden sonra herhangi bir açıklama yapılmadı ve üç isim Patrikhane’yi terk etti.   Çıkışta seçilmiş Değabah Bekçiyan; Aram Ateşyan ve Sahak Maşalyan ile birlikte bir grubun İstanbul Valiliği’ne gideceğini söyledi. Bekçiyan “Ziyarette ben olmayacağım. Bu buluşmada bizimkiler Değabah seçiminin mantığını Valiliğe açıklayacaklar. Bundan sonra bir açıklama yapılacak” dedi.

İlerleyen saatlerde ise Ateşyan ve Maşalyan’ın 16 Mart Perşembe günü Valilik’ten bir randevu isteyecekleri öğrenildi. 

Salı gecesi toplantı

Bu arada Değabah seçiminin yapılacağı Çarşamba gününden önce 14 Mart Salı gecesi Patrik Genel Vekili Ateşyan’ın bir grup vakıf yöneticisini çağırdığı öğrenildi.  Edinilen bilgelere göre Ateşyan bu toplantıda “Valilik izin vermeyecek gibi görünüyor” dedi, ancak vakıf yöneticileri artık bir noktaya gelindiğini ve Değabah seçiminin mutlaka yapılması gerektiğini söylediler.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.