'Yemek getiren' aktivist hayatını kaybetti

17 Temmuz 2016’da Ermenistan’ın başkentinde kendilerini “Sasna Dzrer-Sasun Delileri” olarak adlandıran grubun bastığı polis karakoluna yemek götüren aktivist Artur Sargsyan, hayatını kaybetti. Sargsyan, ağır sağlık koşullarına rağmen aylarca cezaevinde tutulmuştu.

Artur Sargsyan, 17 Temmuz 2016’da Ermenistan’ın başkentinde kendilerini “Sasna Dzrer-Sasun Delileri” olarak adlandıran grubun bastığı polis karakoluna yemek götüren aktivist olarak biliniyordu. 

Kamuyounda ‘yemek getiren’ olarak bilinen Sargsyan, silahlı gruba destek suçlamasıyla 16 Ağustos'ta tutuklanmış ve sağlık sorunlarına rağmen hapiste tutulmuştu. 

Ciddi sağlık sorunları olan Artur Sargsyan’ın serbest bırakılması için iş arkadaşları, ailesi ve kamuoyu birçok protesto gösterisi düzenlemişti. Sargsyan’ın avukatı, aktivistin serbest bırakılması veya hastanede tedavi görülmesine izin verilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu. AİHM iki gün içinde başvuruya yanıt verip Ermenistan hükümetinden tutuklu Sargsyan’ın sağlık durumu ve hapiste ona gereken ilaçların verilip verilmediği ile ilgili bilgi talep etmişti.

Ağustos ayından itibaren tutuklu bulunan ‘Yemek getiren’, 31 Aralık’ta sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılmasının ardından 9 Şubat’ta tekrar tutuklanmıştı. Sargsyan, ikinci kez tutuklandıktan sonra kaldığı hastanede açlık grevine başlamıştı.

Sargsyan, açlık grevine başlamasının ardından kamuoyunun baskısı ve bazı milletvekillerin kefalet bedelini ödemesi ile şartlı tahliye eilmiş ve ambulansla hastaneye kaldırılmıştı.  

Sargsyan’ın birkaç gün önce kendi isteğiyle hastanede ayrıldığı belirtiliyor. 15 Mart’ta tekrar durumu kötüleşen aktivist yoğun bakıma kaldırıldı ve hayatını kaybetti. Sargsyan’ın ölüm nedeninin kalp ve akciğer yetmezliği olduğu belirtiliyor. 

Sargsyan’ın ölüm haberinin ardından Yerevan’da protesto gösterisi düzenlendi. 



Yazar Hakkında