Lavrov: Rusya, Ermenistan-Türkiye görüşmelerinde desteğe hazır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan ile Türkiye ilişkilerin normalleşmesi için müzakere masasına oturdukları takdirde Rusya’nın etkin bir şekilde bu görüşmelere destek olmaya hazır olduğunu söyledi.

Ermenistan’da çıkan Kafkasya dergisine konuşan Lavrov’un bu sözleri, Perşembe günü Rusya Dış İşleri Bakanlığı’nın web sitesinde de yayınlandı.

Dış İşleri Bakanı Lavrov, “Rusya, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi için görüşmelerin hareketlendiği 2007-2009 yıllarında, bu süreçte önemli rol oynadı” dedi.

“Başta Yerevan ve Ankara’nın çabaları olmak üzere bu kolektif çalışmaların sonucunda 10 Ekim 2009 günü ‘Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü’ ile ‘İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü’, Rusya, Fransa, Slovenya ve ABD Dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi’nin katılımıyla Zürih’te imzalandı” diyen Lavrov, “Normalleşme süreci duraksadı ve nihayetinde tamamen dondu” ifadelerini kullandı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un açıklamaları özetle şu şekilde:

“Ne var ki, tarafların ciddi ve sorumlu kararlar alarak, bir anlaşmaya varma kabiliyetlerini göstermesi büyük önem taşıyor. Ermenistan ve Türkiye’nin mevcut sorunları çözebileceğine ikna olmuş durumdayım.”

“Siyasetçilerin niteliği, sadece bu kişilerin objektif zorluklar karşısındaki gerçekçi analizlerinin derinliğiyle değil, aynı zamanda vatandaşlarının umut ve arzularını yerine getirmek için gösterdikleri iyimserlikle de ölçülür. Yerevan ve Ankara müzakere masasına oturduklarında, Rusya onlara en güçlü desteği vermek için hazır olacak.”

“Avrasya Ekonomik Birliği’nin sınırlarının Ermenistan-Türkiye bölümünün insanların ve mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı için açılmasını da memnuniyetle karşılarız.”


        



Yazar Hakkında