Gül: Ermenistan’ın katılımından memnunuz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KEİ zirvesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine Ermenistan’la ilişkilere de değindi. Gül, Ermenistan’ın tam üye olarak zirveye katılımından memnun olduklarını ifade ederken, topluluğun gerçek anlamda ekonomik işbirliği hedeflerine ulaşması ve bölgedeki problemlerin çözümü için herkesin iyi niyetle çalışması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin girişimleriyle 20 yıl önce kurulan Karadaneniz Ekonomik İşbirliği Asamblesi'nin (KEİ) İstanbul'daki zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlk olarak bir gazetecinin, “Bugün Suriye'ye ilişkin NATO'nun bir toplantısı oldu. NATO toplantısının sonucundan Türkiye tatmin oldu mu?” şeklindeki sorusuna karşılık Cumhurbaşkanı Gül şunları kaydetti:

“Bu olayla ilgili yeteri kadar açıklama yapıldı. Bütün detaylar açıklandı. Şu anda artık net olarak her şey ortada ki, bizim bu keşif uçağımızın Suriye'ye karşı bir hasmane tutumu söz konusu değildi. Ayrıca bugün Suriye'de yaşanan olaylarla da ilgili özel bir misyonu yoktu. Bu uçağımız rutin bir uçuş yapıyordu. Zaten tersi olmuş olsaydı, ona göre koruma verilirdi, ona göre donatılmış olurdu. Ama uluslararası sularda bu uçağın başına gelenler, Suriye silahlı kuvvetlerinin nasıl bir paranoya içerisinde olduğunu gösteriyor, nasıl bir telaş içerisinde olduğunu gösteriyor. Uluslararası camianın dayanışmasını takdirle karşılıyoruz. Kesinlikle bu olay tabii ki sineye çekilmeyecektir.”

Ermenistan-Türkiye ilişkileri

Bir gazetecinin, Ermenistan ve Türkiye'nin KEİ'nin üyesi olduğunu hatırlatarak, Türkiye'yle Ermenistan arasındaki sınırlar kapalıyken ekonomik işbirliği ve gelişmenin nasıl olabileceğini sorması üzerine Gül, KEİ'nin ekonomik işbirliği teşkilatı olarak kurulduğunu ve çok geniş bir alana da yayıldığını anımsattı.

Örgüte, sadece Karadeniz'e sahili olan ülkeler değil, sahili olmayan ülkelerin de, Ermenistan'ın da dâhil edildiğini ifade eden Gül, örgütün kuruluşunda da inisiyatifi kullananın Türkiye olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin iyi niyeti çerçevesi içerisinde Ermenistan da davet edildi ve bu teşkilatın üyesi. Bugün de görüştük, maalesef bölgemizde bazı sorunlar var. Bazı anlaşmazlıklar var. Bütün bu anlaşmazlıkların hep giderilmesi için uğraşıyoruz. Ne kadar çok, bölgelerdeki anlaşmazlıklar gider, güven ortamı tam sağlanırsa, o kadar çok ekonomik işbirliği de ticaret de olur.

Ortadaki problemleri yok farz edemeyiz. Ama bu problemleri çözmek ve bu problemlerden kurtulmak için de hepimizin iyi niyetli olarak çalışması elzemdir ki, bölgede sonuna kadar ekonomik potansiyeli değerlendiren, işbirliği yapan, karşılıklı yatırımlar, ticaretler, ulaştırma yolları, demiryolları, karayolları, bütün bunların bütün bölgeyi ağ gibi sardığı bir yapı ortaya çıkartalım. Niyet bu. Problemler var, dediğiniz gibi. Bu problemleri aşmak ile ilgili de hepimizin iyi niyeti var. Umut ederim ki bu toplantılar vesile olur.”

KEİ'nin 12 üyesi olduğunu ve bütün üye ülkelerin de zirvede yer aldığını belirten Gül, “Ermenistan'ın da toplantıya tam üye olarak katılmış olması tabii ki bizi memnun etti. Görüşlerini her üye gibi Ermenistan da burada ifade etti. Dediğim gibi, hepimiz iyi niyetimizi muhafaza edip de problemlerden kurtulma yönünde ne kadar olumlu, yapıcı çalışırsak, o kadar çok ekonomik işbirliği ve halkların refahına da hizmet ederiz” diye konuştu.

(AA)

Etiketler

KEİ