ÇGD Dayanışma Ödülü tutuklu gazeteciler adına Şık'a

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 2016 Yılı Başarı Ödülleri törenle sahiplerini buldu.

Ödül töreni, Ankara'da, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlendi. 

Törende konuşan ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, "Cezaevindeki tüm tutuklu gazetecilerin özgürlüklerini talep ediyoruz. Gazetecilere açılan tüm davalar geri çekilmelidir, demokrasinin ve basın özgürlüğünün gereği budur" dedi.

Yüksekdağ ve Demirtaş’tan mesaj

Daha sonra Halkların Demokratik Partisi'nin tutuklu bulunan Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın mektupları okundu.

Yüksekdağ mektubunda, “Bugün ödül alarak yaptığı çalışmalarda bir adım öne çıkmış olan arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Ödül alamayanlar da aslında bu koşullarda habercilik yaparak her ödülü hak ediyorlar. Hepimize kolay gelsin, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Kalemleriniz durmasın, sesiniz susmasın, yolumuz açık ve ‘hayır’lı olsun” diye yazdı.

Demirtaş ise “Bu koşullarda gerçekleri yazmak, hakikatleri anlatmak, haberi düzgün verebilmek, yorum yapabilmek zor, ama inanın çok önemli. Sizler de görüyorsunuz ki, gerçekler mutlaka bir yoldan uluslararası medyada yer buluyor, uluslararası demokratik kurumların raporlarına konu oluyor. Hiçbir şey gizli kalmıyor, hiçbir insanlık ve hukuk dışı uygulama, hiçbir hakikat bilinmez olmuyor. Bu zor günlerde çalışmalarınızda başarılar diliyorum” mesajı gönderdi.

Dayanışma ödülü Ahmet Şık’a

Çağdaş Gazeteciler Derneği Dayanışma Ödülünü, 80 gndür tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık’a verildi.

Şık, Silivri Cezaevi'nden eşi Yonca Şık aracılığıyla yolladığı mesajda, "Hakikatin peşinde olmakta ısrar eden tüm gazetecilere selamlarımı yolluyorum ve artık haber ödülü almak istiyorum, dayanışma ödülü değil" dedi.

Şık’ın ödülünü MİT TIR’ları davasından tutuklanıp sonra serbest bırakılan Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül aldı.

Ödül alan gazeteciler de mahpus gazetecilere özgürlük çağrısında bulundu.

Ödül listesi 

Haber Ödülü BirGün’den Serbay Mansuroğlu’na, Uğru Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü Cumhuriyet’ten Pelin Ünker’e, Mustafa Ekmekçi Ödülü Evrensel’den Eylem Nazlıer’e, Rafet Genç Ödülü Oda TV’den Barış Pehlivan’a, Behzat Miser Ödülü Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye verildi.

AP’den Burhan Özbilici, Rusya büyükelçisine suikast fotoğrafıyla İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü’ne; Hürriyet’ten Latif Demirci “Ekoseli Yargıç” ve 2016 karikatürleriyle Karikatür Ödülü’ne; Antalya Körfez Gazetesi’nden Müzeyyen Yüce “Doğu İzlenimleri”, BirGün’den Zeynep Yüncüler “İstanbul’da Bir IŞİD’ci” röportajlarıyla Röportaj Ödülü’ne, Çetin Yiğenoğlu “İncirlik Romanı” ile İnceleme Araştırma Ödülü’ne layık görüldü.

Televizyon ve radyo dalında Ünsal Ünlü “Patronsuz” ile Mahmut Tali Öngören Televizyon Programı Ödülü’nü, Fox TV’den Umut Yertutan ve Cemal Gökçamlı TBMM’nin bombalanması haberiyle Televizyon Haber Ödülü’nü, RS FM’den Yavuz Oğhan “Bi de bunu dinle” programıyla Radyo Program Ödülü’nü, BBC Türkçe’den Hatice Kamer Diyarbakır ve Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili haberleriyle İnternet Ödülü’nü kazandı.

Yerel Basın Ödülü ise “Bir kolin eksikti” ve “Belge sordu görevinden alındı” haberleriyle 9 Eylül Gazetesi’nden Umut Karakoyun’a, “Çalışan çocuklara tatil yok”, “Yardım edin” ve “8 Mart kadın hayat” haberleriyle Eskişehir Yenigün Gazetesi’nden Meltem Karakaş’a verildi.



Yazar Hakkında