Güler'e Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Özel Nişanı

Dünyaca ünlü fotoğraf ustası Ara Güler'e Türkiye Ermeni Katolik Patrikhanesi tarafından düzenlenen bir törenle “Mıgirdiç Beşiktaşlıyan Özel Nişanı” verildi.

Türkiye Ermeni Katolik Patrikhanesi, Mıgırdiç Beşiktaşlıyan adına bu sene itibariyle özel nişan vermeye başladı. Özel Nişan ilk olarak fotoğraf sanatçısı Ara Güler’e dün düzenlenen bir törenle takdim edildi. 

19 Mart Pazar günü Karaköy Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesinde gerçekleştirilen törene kalabalık bir topluluk katıldı.  

Törende  tiyatro sanatçısı Boğos  Çalgıcıoğlu Ara Güler’in hayatından pasajlar anlatan bir sunum yaptı. Ünlü belgeselci Coşkun Aral ve  tarihçi İlber Ortaylı da Güler'in hayatı ve kültür dünyasına yaptığı katkılar üzerine konuştu. Duduk  sanatçısı Ertan Tekin ve piyanist Tolga Zafer Özdemir de seslendirdikleri eserlerle törene renk kattı.   

Coşkun Aral imzalı Ara Güler belgeselinden kısa bir bölümün da gösterildiği törende, "Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Özel Nişanı" Ara Güler’e, Başpiskopos Levon Zekiyan tarafından takdim edildi.

Güler'e "Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Özel Nişanı" verilme gerekçesinde de şu ifadelere yer verildi: "Ara Güler, dünya çapında bir fotoğraf üstadı olarak tanınmıştır. Onun sanatı 20. yüzyılın ikinci yarısında, özellikle İstanbul ve Türkiye insanının günlük yaşamının canlı bir tanığı olarak bizleri büyülemektedir. Bu nedenle Ara Güler'i, ilk defa olarak Mıgırdiç Beşiktaşlıyan adına tarafımızdan verilecek olan özel nişan ile taltif etmeyi uygun bulduk."

Mıgırdiç Beşiktaşlıyan kimdir?

1828 yılında İstanbul'da doğan ve 1868’de 40 yaşındayken verem hastalığı nedeniyle hayata gözlerini yuman Mıgırdiç Beşiktaşlıyan, modern Ermeni tiyatrosunun mimarlarından biri olarak biliniyor. Şiirleri ve toplumsal faaliyetleri ile de tanınan Beşiktaşlıyan, Pera'daki Mıkhitarist okulunda başladığı eğitimin Padova'daki Muradyan okulunda sürdürdü. İstanbul'a döndüğünde Türkmançats, Lusavoriçyan ve Hıripsimyants okullarında Ermenice öğretmenliği yaptı. 

Beşiktaşlıyan taşrada yaşayan zor durumdaki Ermenilere yardım amacıyla Perakordzagan Ingerutyun Hayots (Ermeni Hayırsever Birliği) derneğinin kurulmasında rol oynamış, 1860 yılında oluşturulan Ermeni Nizamnamesi için yürütülen çalışmalarda da görev almıştı. 



Yazar Hakkında