Hahn: Türkiye'nin AB üyeliği gerçek dışı olmaya başladı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Türkiye'nin AB üyeliğinin "giderek gerçek dışı olmaya başladığını" söyledi

Almanya’da Bild gazetesine verdiği demeçte konuşan Hahn, "Türkiye'nin uzun zamandır AB'den uzaklaşmakta olduğunu" belirtti ve "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter tutumu ve Anayasa'yı değiştirerek başkanlık sistemine geçme planları AB'ye sırt çevirmektir” dedi.

“Üye müzakerelerini sonlandırma ihtimal dahilinde”

DW Türkçe’de yer alan habere göre AB Komisyonu yetkilisi Johannes Hahn AB ülkelerinin yakında Ankara ile sürdürülen üyelik müzakerelerine son verilmesini görüşmelerinin ihtimal dâhilinde olduğunu belirtti. Hahn, Aralık ayında üyelik görüşmelerinin sürdürülmesi yönünde karar aldıklarını, ancak güncel gelişmelerin ışığında yeniden durum değerlendirmesi yapabileceklerini dile getirdi. Hahn, Türkiyeli siyasilerinin Nazi yöntemi benzetmelerini sert bir dille eleştirdi.

Hahn, Türkiye'nin terör ile mücadele yasasını değiştirmeyi ve muhalefetle iktidarı eleştirenleri takibata uğratmamayı reddettiği sürece vize muafiyeti olmayacağını sözlerine ekledi.

Siyasiler tepkili 

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Nazi' benzetmesiyle ilgili olarak konuşmuş; "Türk liderlerin yaptığı Nazi kıyaslamaları son bulmalı" demişti.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) pazar günkü kongresinde bütün delegelerin oylarını alıp parti genel başkanlığına seçilen Martin Schulz da Erdoğan'ın sözleri için "küstahlık" dedi. Martin Schulz, "Dost bir ülkenin cumhurbaşkanının bu ülkenin başbakanını bu şekilde aşağılaması küstahlıktır. NATO üyesi ve AB üye adayı bir ülkenin devlet başkanının uluslararası diplomasi kurallarını çiğneyemeyeceği ona hatırlatılmalı ancak Erdoğan bir devlet başkanına yakışmayan tutumunu sürdürüyor” ifadelerini kullandı. 



Yazar Hakkında