Newroz yoğun güvenlik önlemleri altında kutlanıyor

Doğanın uyanışını ve baharı müjdeleyen Newroz, Diyarbakır, İstanbul, Siirt, Dersim, Van ve Batman başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 11.00 itibariyle kutlanmaya başlandı. Bu seneki Newroz kutlamaları yoğun güvenlik önlemi altında düzenleniyor.

Diyarbakır'da merkez Bağlar İlçesi'nde bugün DBP, DTK ve HDP'nin organizasyonu ile nevruz kutlamasının yapıldığı alana sabah erken saatlerinden itibaren yurttaşlar gelmeye başladı.

Geçen yıllarda halkın belediye otobüsleriyle ücretsiz taşındığı newroz alanına bu yıl herkes kendi imkanlarıyla geldi.

Polis, newroz alanına girenlerin yanlarında yasa dışı hiç bir pankart ve afiş, bayrak sokmasına izin vermezken, alandaki platform ve direklere de hiç bir yasa dışı pankart ve bayrağın asılmasına izin vermedi.

Alana 5 farklı noktada girenlerin alana sadece üzerinde referandum için hazırlanan farklı renklerde olan ve üzerinde Kürtçe Na (Hayır) yazan flama taşımaları dikkat çekti.

Saat 11.00’da başlaması planlanan kutlamada, HDP'nin grup sözcüsü ve Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir ile görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk'ün konuşma yapması bekleniyor. Etkinliği, 400 yerli ve yabancı gazeteci de takip ediyor.

Bıçakla alana girmek isteyen bir kişi vuruldu 

Diyarbakır’da Newroz kutlamaları başlamadan önce alana bıçakla girmek isteyen bir kişi ile güvenlik güçleri arasında kovalamaca yaşandı. DHA'nın haberine göre, polisin söz konusu şahsı vurduğu belirtiliyor.

İstanbul’da adres Kartal Meydanı

İstanbul Newroz kutlamaları "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla Kartal Meydanı'nda gerçekleşiyor. İstanbul’da kutlanacak Newroz için üç ilçede yapılan başvuruya, Kartal Meydanı için izin çıkmıştı.

Meydanın girişinde güvenlik önlemleri alınırken meydana giriş yapan yurttaşlar detaylı bir üst aramasından geçiriliyor.

Newroz kutlamalarının yapılacağı alanda polisin yanı sıra 400 HDP'li de güvenlikten sorumlu. Alanda asılan pankartlarda 16 Nisan'daki başkanlık referandumuna da gönderme yapıldı. Pankartlarda, "Başkansız, savaşsız, OHAL'siz, tecavüzsüz demokratik cumhuriyet", "Bağımlı mahkeme mi olur", "Güdümlü Meclis mi olur", "Kadın direnişi ile özgürlük kazanacak", "Ülke fermanla mı yönetilir" ifadeleri kullanıldı. Kutlamaya katılan kitle ellerinde "Hayır" yazılı bayraklar taşıyor.

Özel harekat polisinin 6 kişiyi slogan attığı için gözaltına aldığı belirtildi. Öte yandan Evrensel’de yer alan habere göre, Gaziosmanpaşa ile Arnavutköy ilçelerinden gelecek otobüsler de polis tarafından engellendi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile HDP Milletvekili Garo Paylan başta olmak üzere HDP MYK ve HDK YK’den de çok sayıda kişinin katıldığı Newroz programında, Demirtaş'ın grup toplantısındaki konuşması alana dinletildi.

Programın ilerleyen saatlerinde HDP'nin tutuklu Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın mektupları okunacak.

dihaber’de yer alan habere göre Siirt, Batman, Dersim ve Van’da Newroz coşkulu kutlamalarla devam ediyor.

Siirt

Siirt’te Eruh Yolu üzerinde bulunan Newroz Alanı’nda hazırlıklar sabah erken saatlerde başlarken, mahallelerden yurttaşlarda rengarenk kıyafetleri ile alana akmaya başladı. Alana iki koldan yürüyüşle gelen kitle, iki ayrı arama noktasında yapılan aramaların ardından giriş yaptı. Merkez ilçenin yanı sıra kente bağlı ilçe, belde ve köylerden de araçlarla Newroz Alanı’na gelişler oldu. HDP ve DBP bayrakları ile süslenen alanın etrafı ise polis tarafından bariyerle çevrildi. Alana çıkan bütün yollarda zırhlı araçlar eşliğinde polis konuşlandırılırken, kitlenin sloganlar eşliğinde alana gelişi devam ediyor. 

Batman

Batman’da da Newroz Alanı’nda gerçekleştirilecek Newroz etkinliği için yurttaşlar, gruplar halinde alana gelmeye başladı. Kadınların rengarenk yöresel kıyafetleri ile yürüdüğü alan, HDP, DBP bayrakları ile rengarenk flamalarla süslendi.

Üç ayrı koldan alana giriş yapan binlerce Batmanlı, girişlerde kurulan 2 arama noktasında üst aramasından geçirildi. Yöresel kıyafetlerle alanı doldurmaya başlayan kitle, platformdan çalınan ezgilerle halaya durdu.

Alana giren yurttaşlara üzerinde “NA” ve “Hayır’ yazan bayraklar dağıtıldı.

Dersim

Dersim’in Seyid Rıza Meydanı’nda Valilik Newroz’un 18 Mart’ta gerçekleştirilmesine izin vermemiş, hazırlıklar yapıldığı esnada alanın ışıkları kesilerek engellenmek istenmişti. Ancak yasak ve engellemelere rağmen tertip komitesinin hazırlıklarını bitirdiği alan etkinlik için hazırlanırken, Dersimlilerde etkinliğe saatler kala alanda yer almak için evlerinden yola koyuldu. İlçelerden de katılımın olduğu etkinliğe, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, ESP MYK üyesi İlke Başak Baydar, EMEP MYK üyesi Mehmet Türkmen, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türker konuşmacı olarak katılacak.

Van 

Van’da sabahın erken saatlerinde kentin onlarca noktasında bir araya gelen halk, Newroz mitinginin yapılacağı tarihi Van Kalesi ve Van Gölü’nün buluştuğu Newroz Parkı’na akın ediyor. Kent merkezi ve mahallerinde kimi yürüyerek kimisi de bulduğu araçlarla miting alanına ulaşmaya çalışıyor.

Güvenlik bariyerleri ile çevrilen alanda üç ayrı arama noktası kuruldu. Seyyar satıcıların stant kurulmadığı alanda, bazı ihtiyaçlar güvenlik bariyerlerin dışında sağlanıyor. Emniyet Kavşağı’da bir araya vatandaşlar, çeşitli sloganlarla alana girdi.

Saat 11:00’de başlayan Newroz programına Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder, HDP Eşgenel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, DBP Eşgenel Başkanvekili Gülcihan Şimşek’in birer konuşma yapması bekleniyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Newroz


Yazar Hakkında