Maral, Esayan Derneği’nin 70. yılı için gösteriye hazırlanıyor

Maral Müzik ve Dans Topluluğu, Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği (EOYD) kuruluşunun 70. Yılı vesilesiyle özel gösteriyle sahneye çıkıyor.

Maral Müzik ve Dans Topluluğu, Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nin (EOYD) kuruluşunun 70. yılı vesilesiyle özel bir gösteriyle sahneye çıkıyor. İstanbul Kongre Merkezi’nde 7 Mayıs Pazar akşamı 20:00’de başlayacak gösteri için Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun 19 Mart Pazar günkü provalarına davet edildik. Aynı zamanda 26 Mart Pazar günü Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği binasında geçen yıl ilki düzenlenen Haverjutyun Dans Yarışması’na ilişkin Maral Müzik ve Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Garbis Çapkan, dans eğitmeni Sarem Külegeç Şeşetyan ve Maral Müzik ve Dans Topluluğu dansçılarıyla görüştük.

Maral Müzik ve Dans Top-luluğu’nun okul anlayışına sahip bir ekip olduğuna dikkat çeken Genel Sanat Yönetmeni Garbis Çapkan, projenin ayrıntılarını paylaştı:

“Şu anda bünyemizde 6 - 30 yaş aralığında 150’ye yakın dansçımız var. Maral Müzik ve Dans Topluluğu okul mantığında çalışan bir ekip. Yani konser olsa da olmasa da bu çalışmaları yürütüyoruz, 35 yıldır da bu kültürü burada yaşatıyoruz. Bu yılki projede farklı olarak çıkıyoruz, ama tarzımız belli.  Bu yıl Aram Gostanyan’ın koreografisinde teatral bir dans projemiz var. Bu proje dans topluluğumuzun yapacağı bir projeydi, Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nin 70. yılına da denk geldi. Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği geçmişinde teatral gösterilerini ağırlıkla Ermenice yapmaya çalışan bir dernek, bu da o ruha uygun bir proje. Gomidas Vartabed, Sayat Nova, Aram Khacaduryan, Khacadur Avedisyan’ın eserleriyle dans ve şarkılar eşliğinde bir program yapmaya hazırlanıyoruz. 12 kişilik bir orkestramız, bir erkek bir kadın solistimiz var. Biz bu işi aynı disiplinle yürütmek zorundayız.”

Dansçılar anlatıyor 

Nikol Kalpakçıyan 

“Biz Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun çalışmalarında çok iyi vakit geçiriyoruz. Özellikle Pazar günkü provalarımız bizim için çok değerli. Yaptığımız provalar biz dansçılara birçok şey katıyor, burada bir aile bütünlüğüyle vakit geçiriyoruz. Benim mamam da burada dans ediyordu, ben Maral’la ilk dokuz yaşımda mamamı sahnede izleyerek tanıştım. Bu hiçbir şekilde tarif edilemez bir duygu.” 

Patrisya Ökke

“İlk olarak Maral’da Junior grubu olarak başladım, hayalim bir gün eğitmenler gibi olmaktı. Bu yıl da bu hayalim gerçekleşti, Eylül ayından beri Cumartesi günleri Junior gruba eğitmenlik yapıyoruz. Çocukların gözlerinde kendimi görüyorum, çok farklı bir duygu, bir şeyleri başardığımı fark ediyorum. 11 yıldır Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun içerisindeyim. Gidebildiğim kadar iyi yere gitmek istiyorum.” 

Melani Menşur

“2003 yılından beri Maral’ın içindeyim. Burada olduğum için çok mutluyum, burası bir aile gibi. Her konser bizim için ayrı bir heyecan. Karşılığında da seyirciden alınan tebrikler ve alkışlar bizim için ayrı bir ödül. Burada bu kadar süre içerisinde kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum.”

 

Sarem Külegeç Şeşetyan:‘Dans, her şeyin merkezinde’

Prova sırasında dans eğitmeni Sarem Külegeç Şeşetyan’la da geçmişten bugüne Maral geleneğine dair söyleştik:

“Dansçı için müzik çok belirleyici. Hareketler melodiyi yaratır, hatta bazen dans, müziğe yeni partisyonlar ekler. Buradan yola çıkarak bu gösterimizde müziği ve kompozitörü merkeze aldık. Melodiyi en güzel şekliyle görselleştiren danslarımızı, onurlandırmak istediğimiz dört kompozitör (Gomidas Vartabed, Sayat Nova, Aram Khacaduryan, Khacadur Avedisyan) çevresinde gruplandırdık. Sahnede Ermenistan’dan gelen müzik grubunun canlı performansının yanı sıra, görsel teknik desteklerle özlü bir anlatım da olacak. Bu projede Aram Gostanyan kurgu ve teatral konularda bize destek oluyor.”

Şeşetyan, ekibin prensiplerini aktararak büyük bütçeli projeler için hayırseverlerden ve basından maddi manevi güç aldıklarını sözlerine ekledi:  “Maral’da dans her şeyin merkezinde. Kimseyi bir elemeye tabii tutmadan gruba alıyoruz. Maral, Eylül- Haziran ayları arası hatta gerekirse yazın da provalar yapan, farklı yaşlarda dansçıları olan bir topluluk. Diğer yandan; kostüm, mutfak, bilet satışı, teknik işler, gösteri organizasyonu çok ayaklı bir oluşum. Tüm bu bileşenler İris Çapkan ve Garbis Çapkan’ın koordinasyonu ile yürüyor. Onların varlığı çok önemli. Maral olarak tamamen gönüllülük ilkesi ile işliyor ve 35. yılda Monik- Aret Ergan çiftinin desteği gibi hayırseverlerin ve elbette basının maddi, manevi güç vermeleri ile yol alıyoruz.”

Haverjutyun Dans Yarışması

Maral Müzik ve Dans Topluluğu tarafından geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Haverjutyun Dans Yarışması’nın ilk ayağı Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nde düzenleniyor. Organizasyonunu Maral’ın eski dansçılarından Serena Elvan, Talia Armanlı, Sirem Bozukyan, Selin Koşan, Naira Markaroğlu, Herman Biberyan, Harutyun Kuran, Aykun Yılmaz, Sevan Çimen ve Burak Erikin’den oluşan düzenleme heyetinin üstlendiği yarışmaya ilişkin düzenleme heyeti şu bilgileri paylaştı:

“Amacımız Ermeni dansını tanıtıp, göstermek. Çocukların da bu hevese ortak olmasını isteyerek yola çıktık. Başka kültürden olan insanlar kendi kültürlerini biliyor, biz de çocuklardan başlayarak kültürümüzü aşılamaya karar verdik. Yarışma iki aşamadan oluşuyor; birincisi verilen zorunlu dans, diğeri ise serbest dans. Serbest dansta içerisinde Ermenilik unsuru barındıracak bir eser olmasını zorunlu tuttuk. Yarışmanın ilk ayağını 26 Mart Pazar günü Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nde yapacağız. İkinci ayağı ve ödül töreni ise 9 Nisan’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak. Yarışmanın ikinci ayağında Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun kısa bir gösterisi de olacak.

Yarışmanın kazananlarına Maral Müzik ve Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Garbis Çapkan, eğitmen Sarem Külegeç Şeşetyan, Tiyatro Eğitmeni Aram Gostanyan, Levon Taberyan ve Banu Kurtoğlu’nun oluşturduğu jüri karar verecek.”




Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.