Agos'ta bu hafta

Agos'un 23 Mart tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

GÜNCEL 

*İsviçre’de soykırım anıtı savaşında sona doğru

İsviçre Mahkemesi, Cenevre kentinde yapılması planlanan Ermeni Soykırımı anıtına yönelik son itirazları geri çevirdi. Cenevre Kent Konseyi’nden 2008 yılında onay almış olan projenin, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın baskıları ve İsviçre’deki Türk örgütlerinin çalışmaları nedeniyle ertelemelere maruz kalmıştı.  

* Irak’ta azınlıklar özerklik için harekete geçti

Irak’taki azınlıkları temsil eden üç kurum ortak bir bildiri yayınlayarak, ülkenin kuzeyinde yarı özerk bir bölge talep ettiklerini duyurdu.

*Erzincan’ın kimsesiz mezar taşlarına ‘tarla’ zulmü

Erzincan’daki Beybaşı Mahallesi’nde Ermeni mezarlığına ait olduğu sanılan taşlar, tarla yapma bahanesiyle yerlerinden söküldü. Yaklaşık bir senedir tarlanın kenarında kaderine terk edilen taşlarla ilgili ihbar üzerine Erzincan Müze Müdürlüğü inceleme başlattı.

*Fetullah Gülen, Dink soruşturmasında 

Hrant Dink cinayeti soruşturmasını yürüten savcı Gökalp Kökçü, Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu altı kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmasını talep etti. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarttı. 

*Dink davası devam ediyor : “İstihbaratta keyfi sistem”

Kamu görevlilerinin yargılandığı Dink cinayeti davasında Ali Fuat Yılmazer, Hrant Dink’e yönelik açık tehditlere rağmen, tehdit alan kişiler için oluşturulan “Hedef Şahıslar Programı”na neden alınmadığına ilişkin konuştu. Yılmazer’in sorgusunun başladığı sabah kızlarının da gözaltına alındığı ortaya çıktı. Yılmazer’in sorgusuna ara verildi. Bir sonraki duruşma 10-11-13 ve 14 Nisan’da görülecek.

*Trabzon Jandarma davası İstanbul yolunda

Trabzon’da Dink cinayetiyle ilgili olarak dönemin Jandarma Komutanı Ali Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız ve aynı dönem görevli 8 asker hakkında açılan davanın İstanbul’da kamu görevlilerinin yargılandığı davayla birleştirilmesi istendi. Birleştirme kararını İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi verecek.

*“Ekmek Getiren” kimdi? 

“Ekmek getiren” ismiyle bilinen Artur Sarkiyan’ın cezaevinde yaptığı açlık grevi sonrası serbest bırakılması ve kısa bir süre sonra hayatını kaybetmesi Ermenistan’ta siyasi gündemin başlıca maddesi. Alin Ozinian “Ekmek getiren”in ölümü sonrasında yaşanan gelişmeleri ve tartışmaları derledi.

*Süryani Kilisesi’ndeki tartışmalara Kutsal Sinod’dan son nokta

Süryani Ortodoks Kilisesi’nde Kutsal Sinod toplandı. Toplantıda iki metropolit tüm kilise görevlerinden uzaklaştırıldı. Dört metropolite ise pişmanlık için süre tanındı. 

*Suny’den SSCB Ermenilerinin milliyetçilik deneyimi 

Dünyanın önde gelen Sovyet dönem tarihçilerinden ABDli Ermeni akademisyen Ronald Grigor Suny, Hrant Dink Vakfı’nda vermekte olduğu konferans serisinin üçüncü konuşmasında, “Sovyetler Deneyimi: SSCB’de Ermeniler” başlığı altında Ermeni milliyetçiliğinin Sovyetler Birliği döneminde nasıl bir gelişme gösterdiğini ve hangi kaynaklardan etkilendiğini aktardı.

TOPLUM

*Bekçiyan: Patrik vekilliğini bırak, Ateşyan: Şartlar oluşmadı

Ateşyan, Patrik Kaymakamı Bekçiyan'ın kendisine hitaben kaleme aldığı mektubuyla ilgili konuştu.

*Maşalyan: Ateşyan seçimini yapmalı

 

Bundan sonraki süreç için 16 Nisan’daki referandumun beklenebileceğini söyleyen Episkopos Sahak Maşalyan, devletin patrik seçimiyle ilgili süreci araştırdığında sorunun çözülebileceği görüşünde.

*Patrik vekilliği: Bir var, bir yok 

Türkiye’de Ermeni patrikhanesinin seçim sürecine devlet tarafından her dönem müdahale edildi. 1998 yılında da seçim yapılmasına izin verilmemiş, Ermeni toplumu uzun süre yine seçim yapmak için mücadele etmek zorunda kalmıştı.

*‘Din adamları orayı boşaltsın’

Bundan önceki Patrik seçimlerinde aktif rol üstlenen isimlerden Harun Keçeci, Patrikhane’deki din görevlilerinin istifa etmesi ile Ateşyan’ın artık Patrik vekilliği görevini yapamaz hale geleceği görüşünde. 

*Luiz Bakar: İdarenin müdahalesi söz konusu olamaz

Yakın dönemdeki patriklik seçimi süreçlerini yakından takip eden avukat Luiz Bakar, değabah seçimine İstanbul Valiliği’nden gelen müdahaleyi değerlendirdi. Bakar, müdahalenin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını söylüyor. 

*Taksim Spor Kulübü’nde devir işlemi tamamlandı

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Süleyman Seba Tesisleri’ni Taksim Spor Kulübü’ne tahsis etti. 

*Maral, Esayan Derneği’nin 70. yılı için gösteriye hazırlanıyor 

Maral Müzik ve Dans Topluluğu, Esayan Okulu’ndan Yetişenler Derneği (EOYD) kuruluşunun 70. Yılı vesilesiyle özel gösteriyle sahneye çıkıyor. Maral Müzik ve Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Garbis Çapkan, dans eğitmeni Sarem Külegeç Şeşetyan ve Maral Müzik ve Dans Topluluğu dansçılarıyla görüştük. 

*BİN DERT BİR DERMAN - Migrende günlük yaşam düzeni şart 

Zamansız ataklarıyla günlük yaşantımızı da olumsuz yönde etkileyebilen migren, sebebi henüz tam olarak bilinmeyen bir rahatsızlık. İlaçlarla önüne geçilmeye çalışılan ancak günümüzde şaşırtıcı tedavi yöntemleriyle de gündeme gelen migreni, nöroloji uzmanı Dr. Aslin Tekyan'la konuştuk.

Baron Seropyan’ımızı saygı ve özlemle anıyoruz 

Agos’un kurucularından, Ermenice sayfaları editor, temel direğimiz Sarkis Seropyan’ı ölümünün 2. Yılında saygı ve özlemle anıyoruz.

ORTA SAYFA 

*Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Elpidoforos Lambriniadis: ‘Kamuoyu Ruhban Okulu’nun açılmasına hazır’

Gazeteci Selçuk Oktay, yakın zamanda Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis ile yaptığı söyleşide bu sorunun cemaat açısından ne anlama geldiğini, çözülmesi için nasıl bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu ve kamuoyunun okula yaklaşımını konuştu. 

ARKA SAYFA

*Adıyaman’ın ‘öteki’ tarihi

Araştırmacı, yazar Muzaffer İris’in yayına hazırladığı, Su Yayınları’ndan çıkan ‘Adıyaman Süryanilerinin Tarihi, Soğan Kabukları’ kitabında, İris’in Adıyamanlı Süryani ve Ermenilerle yaptığı sözlü tarih mülakatları da yer alıyor. Muzaffer İris’le kitabından yola çıkarak Adıyaman’ın ve Adıyamanlı Süryanilerin ve Ermenilerin tarihine uzanan bir söyleşi yaptık.

KÜLTÜR SANAT

*BGST’den bir dönem oyunu ‘Zabel’

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) tiyatro birimi, kolektif bir çalışmayla, ünlü Ermeni aydını Zabel Yesayan’ın yaşamını tiyatro sahnesine taşıdı. Pakrat Estukyan izlenimlerini yazdı.

*Dersim’in ezgileri, lezzetleri ve mitolojileri kayıt altında

‘Dersim-Qoçgiriye-Qerebel Kültür Projesi’, Dersim, Koçgiri ve Karabel bölgelerinin yerel tarihini, kültürünü araştırarak kayıt altına almayı, arşivlemeyi, korumayı ve aktarmayı amaçlayan projenin önemli bir ayağını yerel müzikler oluşturuyor. Müzisyen Bülent Çatalkaya anlattı. 

*Aynı dalgada buluşabilen iki sanatçının ürünü: ‘Geriye Akış’ sergisi

Aikaterini Gegisian ve Fatma Çiftçi’nin ortak sergisi ‘Geriye Akış’İkilinin bireysel üretimlerinin yanı sıra birlikte yaptıkları bir video çalışmasını da izleyiciyle buluşturan sergi; popüler sinema, toplumsal cinsiyet rolleri, şehirlerin dönüşümü ve ulusal kimlikler etrafında şekilleniyor. 

Etiketler

Agos'ta bu hafta