Tigran Hamasyan’la zamanda yolculuk

23 Mart’ta Depo’da açılan ‘Luys i Luso: Ermeni Müziği İçinde Sinematik bir Yolculuk’ sergisi, Tigran Hamasyan’ın Yerevan Oda Korosu’yla birlikte üç ülkede verdiği konserlerin kayıtlarından hazırlanan bir ses ve video yerleştirmesini izleyiciyle buluşturuyor.

35 dakikalık, üç kanallı bir ses-görüntü enstalasyonu olan  ‘Luys i Luso’;  izleyicinin etrafını çevreleyen, toplam uzunluğu 15 metreye yakın, üç gerçek büyüklükte ekrandan oluşuyor. İzleyicisini yolculuğun ve müziğin içine çeken çalışma, bedensel bir deneyim sunarken, aynı zamanda sergi mekânının dışına taşıyor.

Soykırım’dan 100 yıl sonra, 2015’te Tigran Hamasyan, Ermenilerin zorla çıkarıldığı topraklara müzikal bir yolculuk yaptı. Bu yolculuk, caz dehası Hamasyan’ın, 5. - 20. yüzyıllar Ermeni dinsel müziklerini piyano ve vokal için yeniden düzenlediği, ‘Luys i Luso’ projesinin bir parçasıydı. Proje kapsamında genç müzisyen, Yerevan Devlet Oda Korosu’yla birlikte üç ülkede 12 konser verdi. Sinemacılar Emily Mkrtichian ve Alex Igidbashian, Hamasyan’a ve koroya tur süresince eşlik ederek, gittikleri yerleri ve konserleri kaydettiler. Daha sonra, Berlin merkezli Studio Ondé ve Hamasyan işbirliğinde, topladıkları görüntüler ve ses kayıtlarından bir enstalasyon ürettiler. 30 Nisan’a kadar devam edecek sergide ziyaretçiler, Hamasyan’ın performanslarının gücünü  sanki zamanda yolculuk ederek o yerlere gitmişcesine görme, duyma ve hissetme şansını bulacaklar.