Sancar: Yüksekdağ’ın durumu kurulmak istenen sistemin ruhunu gösteriyor

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’a yönelik hukuksuz uygulamalar ve gelinen süreçle ilgili bilgi verdi. Sancar, “Yüksekdağ olayı, özel olarak seçilmiş, siyasi darbe operasyonun laboratuvarı olabilecek bir olaydır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkındaki yargılama ve milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinde yaşananları anlatan Sancar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından partilerine gönderilen yazıda Yüksekdağ'ın parti üyeliğinin düşürüldüğünün belirtildiğini, kendilerine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının böyle bir yetkisinin olmadığını söyledi. 

Sancar şöyle konuştu:  

“İlk olarak mahkeme Yüksekdağ hakkında bir karar verdi. Yüksekdağ, bu kararla örgüt propagandası gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay da dokunulmazlık kaldırılmadığı halde incelemesini sürdürdü. Oysa Yargıtay’ın bu dosyayı incelememesi gerekiyordu. Yargıtay tarafından onanmasının ardından bu karar meclis başkanvekili tarafından okundu. Bu kararın TBMM Genel Kurulunda okunmasının herhangi bir hukuksal dayanağı yoktu. Anayasaya göre eğer mahkumiyet kararı genel kurulda okunursa otomatik olarak vekillik düşer. Oysa bu karar okunmaması gereken kararlardandı. Böylece hukuksuz bir operasyonla milletvekilliği düşürüldü. 10 gün sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partimize bir yazı gönderdi. Bu yazıda, Yüksekdağ’ın parti üyeliğinin düştüğü belirtiliyordu. Eş genel başkanlığı da düşmüş oluyordu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının böyle bir yetkisi yok. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının bu konuda yetki tanımı yok. Tüm işlemlere karşı hukuki süreçleri başlattık. 

“Biz keyfiliğe, hukuksuzluğa , baskıya HAYIR diyoruz ve Yüksekdağ’la ilgili sürecin tüm Türkiye’ye örnek olarak gösterilmesini istiyoruz. Yüksekdağ’ın durumu Anayasa değişikliği ile kurulmak istenen sistemin ruhunu da bize gösteriyor. Mücadelemiz devam edecek, en yakın hedefimiz de güçlü bir hayır. Cumhurbaşkanı ve iktidarın da referandum yaklaştıkça hırçınlaştığını ve öfkelendiğini görüyoruz. Hırçınlaşan ve öfkelenen iktidar sonunun yaklaştığını biliyor. Biz de demokrasi ve hukuk zemininde elimizden geleni yapacağız.”

Mithat Sancar, AİHM'e de gerekli başvuruları yaptıklarını, AİHM'in önümüzdeki haftalarda bu konuyu özel bir gündem olarak ele alacağına yönelik beklentilerinin olduğunu ifade etti. Sancar, Anayasa Mahkemesinin bugüne kadar HDP'nin tutuklu milletvekillerinin dosyalarını gündemine almamakla tarihi bir vebalin altına girdiğini söyledi. 

Referandum sürecine değinen Sancar, bugünden itibaren Türkiye'nin 66 merkezinde gruplar halinde "hayır" kampanyasını yeni boyutlarla devam ettireceklerini, 15 ilde de mitinglerinin olacağını söyledi.

 

 

 

 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında