HDP: 76 mahpus açlık grevinde

HDP Cezaevi Komisyonu, altı cezaevinde toplam 76 mahpusun süresiz/dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cezaevi Komisyonu Enformasyon Masası, 15 Şubat’ta PKK ve PJAK davalarından tutuklu veya hükümlü olanların İzmir Şakran Cezaevi’nde başlattığı ve birçok hapishaneye yayılan açlık grevlerine ilişkin raporunu yayınladı.

HDP milletvekilleri, İnsan Hakları Derneği, Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin verilerine dayanılarak oluşturulan raporda, HDP’nin açlık grevlerine ilişkin yaptığı çalışmalar anlatıldı. 

Komisyonun raporuna göre, altı farklı cezaevinde 17’si kadın olmak üzere toplam 76 mahpus süresiz/dönüşümsüz açlık grevindeyken, birçok cezaevinde de 15 Mart’tan bu yana süreli/dönüşümlü açlık grevleri yapılıyor.

Raporda yer alan bilgiler şöyle: 

* Şakran Hapishanesi’nde beş kadın mahpus açlık grevinin 40., yine Şakran T4 Nolu Cezaevi’nde 7 mahpus açlık grevlerinin 12., 8 mahpus 33., T2 ve T3’ten toplam 13 mahpus da açlık grevinin 47. gününde. 

* Sincan Kadın Hapishanesi’nde 7 kadın mahkum, açlık grevlerinin 39. gününde.

* Tekirdağ Hapishanesi’nde 10 mahpus, açlık grevlerinin 26. gününde.

* Tarsus Kadın Hapishanesi’nde 5 kadın mahpus, açlık grevlerinin 20. gününde.

* Bolu F Tipi Cezaevi’nde 10 mahpus, açlık grevlerinin 6. gününde.

* Hatay T Tipi Cezaevi’nde 11 mahpus açlık grevlerinin 3. gününde.

* Van Cezaevi’nde açlık grevine başlayan toplam üç grup vardı. Ancak, 10 kişilik ilk grup Tekirdağ T-1 Nolu Cezaevi’ne, 15 kişilik ikinci grup ise Bandırma F Tipi’ne sevk edildi. Tekirdağ’a sevk edilen 10 mahpus açlık grevine orada da devam ediyor.

Üç tutuklu vekil açlık grevinde 

Edirne Cezaevi'nde, 31 Mart’ta açlık grevine başlayan HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan’ın eylemi, “sorunların çözümü için ortaya konulan karşılıklı iyi niyet taahhütleri çerçevesinde” 1 Nisan’da sona ermişti. Raporda konuya dair, Demirtaş’ın ve mahpusların gönderdiği bilgi notu da yer aldı.

Raporda üç tutuklu vekilin daha eyleme başladığı belirtildi: “45 gündür açlık grevinde olan mahpuslara yönelik hiçbir iyi niyet adımının atılmamış olması” nedeniyle Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan 1 Nisan’da açlık grevine başladılar. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında