Ermenistan'da seçim: Cumhuriyetçi Parti yine iktidarda

Ermenistan'da dün yapılan genel seçim sonuçları kesinleşmeye başladı. İktidarda olan Cumhuriyetçi Parti, açılan oyların %50.43'ünü almış durumda.

Ermenistan’da dün yapılan genel seçimde sandıkların %60.86’sı açıldı. Şimdiye kadar sayılan oylar, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’nin %50.43 oyla hükümeti kurma görevini garantilediğini gösteriyor. Muhalifler ise oylamada usulsüzlük yapıldığı iddialarını gündeme taşıdı.  

Ermenistan Merkezi Seçim Komisyonu, dünkü genel seçim oylamasının ardından bu sabah yaptığı ilk açıklamada, açılan sandık sayısını ve oy oranlarını açıkladı. 

Resmi olmayan sonuçlara göre sandıkların %60.86’sı açıldı. Sarkisyan’ın iktidardaki partisi Cumhuriyetçi Parti, oyların %50.43’ünü aldı. Gagik Tsarukian’ın önderliğinde bir araya gelen ve “Tsarukyan Koalisyonu” olarak bilinen muhalefet grubunun oyları %28.29 oranında kaldı.  

Cumhuriyetçi Parti’nin sözcüsü Eduard Sharmazanov, sonuçlar sonrası yaptığı açıklamada “partilerinin yeni hükümeti kurmak için her türlü imkanı olduğunu” söyledi. 

Muhalefet partileri, seçimde usulsüzlük iddialarını gündeme taşıdı. Sandık başında da yer yer gerginlikler oldu. ABD Büyükelçiliği ve AB Ermenistan Delegasyonu da “muhalif seçmenlerin sindirildiği, oy satın almaya yönelik teşebbüsler ve hükümet kaynaklarının seçim propagandasında kullanılması yönünde ciddi endişeleri olduğunu” paylaştı. 

Ermenistan’da 6 Aralık 2015’te yapılan anayasa değişikliği referandumu ile  mevcut sistemden parlamenter sisteme geçilmesi ve Parlamento ile Başbakanın yetkilerinin artırılması kabul edildi. Ermenistan’da yasama organı Ulusal Meclis. Meclis 5 yıl için seçilen 131 milletvekilinden (90’ı nisbi, 41’i çoğunluk sistemi) oluşuyor. 

 

 

 

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında