Bekçiyan - Ateşyan buluşmasında neler oldu?

Dün Patrikhane’de Değabah Bekçiyan ve Başepiskopos Ateşyan bazı sivil temsilcilerin katılımıyla bir buluşma gerçekleştirdi. Ateşyan’ın ilk aşamada katılmak istemediği toplantının ardından Bekçiyan bir açıklama yaptı.

3 Nisan Pazartesi günü Patrikhane’de gerçekleşen ve Değabah Karekin Bekçiyan, Başepiskopos Aram Ateşyan, Vakıflar Meclisi Üyesi, Cemaat (Azınlık) Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, Surp Pırgiç Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ve son bölümüne Episkopos Sahak Maşalyan’ın katıldığı toplantının ardından Değabah Bekçiyan, Episkopos Maşalyan ve Toros Alcan basın mensuplarına bir açıklama yaptı. 

Bekçiyan açıklamada şunları söyledi:

“Aram Sırpazan ilk görüşmemize katılmadı. İkinci görüşmede kısa bir süre sonra Sahak Sırpazan katıldı.

Konuşmalarımızda bütün süreci anlattık. Bedros Şirinoğlu devletin ne istediğini açıkladı, ben de Aram Sırpazan’a sürecin nasıl işleyeceğini sordum, ‘Benim ve senin çalışma sınırlarımız ve yetkilerimiz ne olacak?’ diye sordum. Bana ‘senin yetkilerin şimdilik yok, değabah olarak tanıyoruz, seçim süreci başladığı zaman sen görevine başlarsın’ dedi.

Ben de bu konuşulan şartları yazılı olarak bildirmesini istedim. Sonra tekrar oturulur konuşulur ve bir sonuca varılır.”

“Ateşyan iki kere terk etti”

“İki kere toplantıyı terk etti. Yapmaması lazımdı, kızmak iyi bir şey değil, kızmaya hakkımız yok bu hususta. Bana karşı saygılı davrandı, Sahak Sırpazan’a da saygılıydı. Ama toplantıyı bırakıp çıkması benim hoşuma gitmedi.

Birinci oturuma hiç gelmedi zaten. Yaklaşık 45 dakika Bedros Şirinoğlu’yla bekledik sonradan Şirinoğlu, Ateşyan’ı ikna etmek için gitti. Sahak Sırpazan orada serzenişte bulundu ‘Aram Sırpazan gelmeyecekse biz bırakıp gidelim’ dedi. Bunun üzerine Bedros Şirinoğlu’yla beraber gittik, sonra Toros Alcan dahil oldu, 1 saat 20 dakika sonra da Sahak Sırpazan dahil oldu toplantıya.

Şimdi iki gün bekleyeceğiz, Aram Sırpazan’dan mektup almak için. Kendinden rica ettim konuşulanları doğru olarak bir metin kaleme almasını. Kendisi aynı mektubu Vehapar’a da göndereceğini söyledi.”

Basın mensupları Bekçiyan’a “Valilikten izin geldiğinde ya da süreç başladığında mı göreve başlayacaksınız?” diye sordu. Bekçiyan, “Kendisine ben hatırlattım Veğapar’ın önünde konuştuğumuzu. Orada konuşulmuştu ‘Vekillik meselesi biter’ diye ve kimse itiraz etmedi buna. Bu konuyla ilgili bir cevap vermedi kendisi” dedi.

Alcan: Herkes çözüm önerisini sundu

Toros Alcan da toplantıya ilişkin şunları söyledi:

“Süreç çok geniş bir şekilde konuşuldu. Bu süreci nasıl atlatacağımızla ilgili herkes kendi çözüm önerisini sundu. Amacımız bundan sonra çözüm üretmek. Sırpazanlar çözüm önerilerini açıkladılar, hem Bedros Şirinoğlu çözüm önerisini açıkladı. Sonuçta değabah ve genel vekil var, bu süreç nasıl işleyecek onların istişareleri yapıldı." 

3 Nisan Pazartesi günü öğle saatlerinde Bekçiyan için Hraşapar töreni (karşılama töreni) yapılması bekleniyordu. Ancak törenin yapılacağı saat olan 15.00’e yaklaşırken Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nin kapısının kapalı olduğu görüldü. Yetkililer ayin için Patrikhane’den izin verilmediğini söylediler. Ancak Bekçiyan ve Maşalyan gelince kilisenin kapıları açıldı. Törene Bekçiyan ve Maşalyan dışında herhangi bir ruhani katılmadı. Saat 15.00’te Bekçiyan ve Maşalyan kilisede bir “Hoşgeldin Duası” düzenlediler. Duaya halktan yaklaşık 100 kişilik bir topluluk katıldı. 

Kategoriler

Kilise



Yazar Hakkında