Ashton: ''Azerbaycan ve Ermenistan Madrid Prensipleri'ne yoğunlaşmalı''

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Azerbaycan ve Ermenistan'ın 'Madrid Prensipleri' üzerinde daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini söyledi.

 

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Azerbaycan ve Ermenistan'ın 'Madrid Prensipleri' üzerinde daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini söyledi.

Ermenistan haber ajansı Armenpress'in bildirdiğine göre, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Brüksel ziyareti sırasında, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile biraraya geldi.

Ermenistan'ın AB ile siyasi ve ekonomik entegrasyon sağlaması için, Karabağ Sorunu'nun çözülmesinin şart olduğunu belirten Ashton, bu noktada iki ülkeyi de 'Madrid Prensipleri' üzerinde daha fazla çaba sarf etmeye çağırdı.

'Madrid Prensipleri' nedir

 

Azerbaycan-Ermenistan arasında yaklaşık 20 yıldır süren Yukarı Karabağ sorununa ilişkin görüşmeler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu çatısı altında yürütülüyor. ABD, Rusya ve Fransa'nın eşbaşkanlık görevini yürüttüğü Mink Grubu, 2007 yılında ortaya atılan 'Madrid Prensipleri' çerçevesinde tarafları ortak bir noktada buluşturmaya çalışıyor. 'Madrid Prensipleri' ilk aşamada Yukarı Karabağ'ı çevreleyen yedi bölgeden Ermenilerin çekilerek, bu bölgelere Azerilerin geri dönmesini öngörüyor. Ancak Karabağ'ın statüsünün 15-20 yıl sonra yapılacak bir referanduma bırakılıyor olması, iki tarafın anlaşmasının önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor.

Uluslararası hukuk Azerbaycan'ın yanında

 

Birleşmiş Milletler tarafından şu ana kadar Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili alınan kararlar, Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'da işgalci güç olduğunu teyit ediyor. Alınan kararlarda Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi gerektiği belirtilmesine rağmen, Ermenistan bölgedeki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Ancak 2008 yılında BM tarafından alınan ve Ermenistan'ı işgalci güç olarak gösteren karara Minsk Grubu eşbaşkanları olan ABD, Rusya ve Fransa'nın aleyhte oy kullanması, grubun tarafsızlığının sorgulanmasına neden oluyor.

(AA)