Abudaram Sinagogu’nda seneler sonra ilk buluşma

Hasköy´de bulunan ve yıllardır kalıp atölyesi olarak kullanılan Abudaram (Parmakkapı) Sinagogu 2 Nisan Pazar günü yapılan tefila ile yeniden aslına döndü.

1950’lerde atölye olarak kiraya verilip senelerce imalathane olarak kullanılmış olan sinagogun detaylı bir restorasyon çalışmasından sonra belirli dönemlerde kullanılmak üzere açılması planlanıyor.

Yoğun uğraşlar sonucu bugüne hazırlanan sinagog, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, eski başkan Silvio Ovadya, İsrail'in İstanbul Konsolosu Shai Cohen'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir topluluğun dua ve şarkıları eşliğinde Musevi toplumuna kazandırıldı.

Avlaremoz.com'un haberine göre etkinlikte bir konuşma yapan İbrahimzadeh, “Bazen karanlık bize dışarıdan geliyor, bazen biz kendi karanlığımızı yaratıyoruz. Bu sinagogun bu hale gelmiş olması bizim kendi karanlığımızın eseridir. Kimse bu sinagogu bize karanlıklaştırmadı, biz kendimiz karanlık yapmayı seçtik. Biz buraları bırakıp giderken, burayı bize ışık getirecek hale getirmeyi beceremedik. Bugün aslında kendi yarattığımız karanlığa geri dönüp bir kıvılcım yakmaya çalıştık. Ummak istiyorum ki bu kıvılcımı cemaatimizin diğer kurumlarında da toplumumuza hizmet edecek hale getirebiliriz” dedi. Ağırlıklı olarak eski Hasköylülerin katıldığı törende, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh dışında, Hahambaşı Rav Yitshak Haleva ve Hasköy Cemaati Başkanı Moris Behar da konuşma yaptı. Behar konuşmasında Hasköy bölgesinde zamanında 27 adet sinagog bulunduğunu belirtti. Bugün aynı bölgede, Şabat dualarında ve bayramlarda açık olan Maalem Sinagogu ve Kal Ha Kadoş Sinagogu bulunuyor. Behar konuşmasında, “Gayrimenkullerimize sahip çıkmak amacıyla açılan davalar hala devam etmektedir. Yönetim Kurulu olarak gayemiz bu yapıları ilelebet yaşatmak ve dünyaya tanıtmaktır” dedi.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında