Musa Anter cinayetinde tetikçi yakalandı

Kürt yazar Musa Anter suikastı tetikçisi Hamit Yıldırım gözaltına alındı. Tetikçi Yıldırım'ın cinayetten 20 yıl sonra Şırnak'taki evinde yapılan aramada gözaltına alındığı belirtildi. Orhan Miroğlu'nun avukatı ve Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, soruşturmanın Yıldırım ile sınırlı kalmamasını isteyerek şunları kaydetti: 'Musa Anter'i kim, niçin öldürdü? Bunun araştırılması gerekir.'

Yazar Musa Anter suikastinde tetikçilik yaptığı iddia edilen Hamit Yıldırım, Şırnak'ta gözaltına alındı .

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı'nın hakkında gözaltı talimatı verilmesi üzerine, Anter'in suikastinde tetikçi olduğu iddia edilen Yıldırım'ın, Şırnak'ın Kumçatı beldesindeki evinde sabah saat 05.00 sıralarında güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. 

Yapılan aramada gözaltına alınan Yıldırım, Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Yıldırım'ın buradaki yasal işlemlerin ardından Diyarbakır 'a gönderileceği öğrenildi. 

Anter'in öldürülmesi sırasında olaydan yaralı olarak kurtulan Orhan Miroğlu'nun avukatı ve Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, bu şahıs ile ilgili uzun yıllardan beri suç duyurusu bulunmasına rağmen yakalanmamasına dikkat çekti. 

Soruşturmanın Yıldırım ile sınırlı kalmamasını isteyen Aktar, şöyle dedi: 

“Olayın sadece bir tetikçi ile değil arkasındakilerle birlikte bir bütün olarak ele alınması lazım. Bu kişiyi kimler, nasıl, nerede korudu? Tümünün araştırılması gerekiyor. Tetiği çeken kişinin yakalanması olayı çözmez. Musa Anter'i kim, niçin öldürdü? Bunun araştırılması gerekir. Eski ceza kanununa göre zaman aşımı süresi 20 yıldır. Yeni ceza kanununda bu oran 40 yıldır. Olayla ilgili olduğu iddiasıyla herhangi bir kişi yakalama kararı çıkarıldığında zaman aşımı yarı oranında artırılıyor ve 20 yıldan 30 yıla çıkıyor.”

Anter, yazar Orhan Miroğlu ile birlikte, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır 'da kaldığı otelden bir arazi anlaşmazlığı için yanına gelen kişilerle otelden çıkmış, Seyrantepe semtinde taksiden indikten sonra vurulmuştu. Anter, olay yerinde yaşamını yitirirken, Miroğlu ise yaralı olarak kurtulmuştu.

Musa Anter kimdir?

APE Musa' lakaplı Kürt yazar Musa Anter, 1920'de Mardin'e bağlı Nusaybin ilçesinin Eskimağara köyünde doğdu. Ortaokul ve liseyi Adana 'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1944'te Abdurrahim Rahmi Zapsu'nun kızı Ayşe Hale ile evlendi. Cüneyt Zapsu'nun halası olan Ayşe Hanım ile evliliğinden Anter, Rahşan ve Dicle adlı üç çocuğu oldu. Yayımladığı 'Qimil' (Kımıl) adlı Kürtçe şiirden dolayı 1959'da idamla yargılandı. 1963'te ve 12 Eylül darbesinden sonra Kürtçülük propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Yaşamı boyunca toplam 11.5 yıl hapis yattı. 

Musa Anter, bir konferans için gittiği Diyarbakır 'da 20 Eylül 1992 tarihinde öldürüldü. O gün Orhan Miroğlu, Musa Anter'i evine yemeğe götürecekti. Bu amaçla Dağkapı semtindeki bir otelde buluştular. Anter, Çınar ilçesinden bir arazi meselesi için gelecekler olduğunu söyleyerek 'Sen eve git, sonra gelip beni otelden alırsın' dedi. Ancak Miroğlu, Anter'i yalnız bırakmak istemedi. O arada kendini, arazi meselesinde arabulucu olarak tanıtan Hamit Yıldırım da otele geldi. Birlikte taksiye bindiler. Ancak Musa Anter yolda şüphelenince taksiden indiler. Taksici gittikten sonra da Hamit Yıldırım, silahına sarıldı. Yazar Anter öldü, Orhan Miroğlu ise ağır yaralandı. Olay yerinde 13 kovan bulundu. Cinayeti, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın planladığı da ortaya çıktı.

(AA)

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem