Kars’ın gizli rotası ‘Zavot’

Kars’ta, dağlarla çevrili 2300 metre yükseklikte bir yaylada bulunan Boğatepe Köyü’ndeki Eko Müze Zavot, sadece bölgenin peynir kültürünün mirasçısı değil, aynı zamanda kolektif üretimin ve kadın emeğinin neleri değiştirebileceğinin göstergesi.

Doğu Ekspresi, popüler zamanlarına geri dönmüş gibi... Bu sefer ekspresi dolduranlarsa varmak için değil gezmek için yola çıkanlar. Orta yaş ve üstü gruplarla 20’li yaşlarında sırt çantalıların ortak rotası Kars. İstanbul’dan Ankara’ya beş saatlik bir tren yolculuğundan sonra Kars’a süren 24 saatlik doğu ekspresi macerasına hazır turistler vagonları dolduruyor. Şehir, son iki yıldır bir turizm patlaması yaşıyor, seyahat dergilerinde, gazetelerde ardı ardına Kars önerileri sıralanıyor. Kars’ın yerlilerine bakılırsa nedenlerden biri, Hasankeyf’e, Diyarbakır’a giden turistin, çatışmalardan korkup ‘daha güvenli’ olan Kars’ı tercih etmesi, kimine göre Sarıkamış’taki kayak pisti. Nedeni bilinmez ama farklı kültürlerin tortusuyla şekillenen bu sınır şehri, okunanların ve duyulanların ötesinde hikayeler sunuyor. 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.