Agos'ta bu hafta

Agos'un 6 Nisan tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar..

ABONELİK BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYIN 

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

GÜNCEL  

* Surp Giragos kamulaştırmasına durdurma 

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi hakkında alınan kamulaştırma kararına ilişkin Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

*Mithat Sancar: Acılara rağmen siyasi bir bahar havası var

HDP Mardin milletvekili Mithat Sancar, referandumdan çıkacak sonuç ne olursa olsun AKP ve MHP cephesinde
büyük çatırdamaların kapıda olduğunu öngörüyor. Sancar’a göre demokrasi güçleri ‘hayır’ çıktığı takdirde normalleşmeyi sağlamaya,’evet’ çıktığı takdirde de toplumdaki kaos kaygısına karşı ciddi tedbirler almaya hazır olmalı.

*Ermenistan’da yeni parlamento

Ermenistan’da parlamenter sisteme geçişin ilk seçimleri yapıldı. İktidardaki Cumhuriyetçi Parti seçimden galibiyetle çıktı. Cumhuriyetçilerin Taşnak Partisi ile koalisyon kurması bekleniyor.

*Balıkçı davası sivil mahkemede

Sevag Balıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili dava askeri yargının kaldırılmasının ardından sivil mahkemeye gönderildi. 

*Bakanlıktan zorunlu din dersi için tartışmalı savunma

Adalet Bakanlığı’nın, çocuğunun zorunlu din dersinden muaf olmasını isteyen bir velinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruya yönelik savunması tartışma yarattı. Bakanlık, AİHM’nin zorunlu din dersi uygulaması nedeniyle Türkiye aleyhine verdiği kararlara rağmen zorunlu din dersini, AİHM’nin başka bir kararına dayanarak savundu. 

*Abudaram Sinagogu’nda seneler sonra ilk buluşma

Hasköy´de bulunan ve yıllardır kalıp atölyesi olarak kullanılan Abudaram (Parmakkapı) Sinagogu 2 Nisan Pazar günü yapılan tefila ile yeniden aslına döndü. 

*Ermenistan’ın ünlü şefinden ‘mutfak’ta işbirliği çağrısı 

Hrant Dink Vakfı Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu ile Yerevan’a giden serbest gazeteci Tarkan Kaynar, Ermenistan'ın ünlü şeflerinden Sedrak Mamulyan ile Ermeni ve Türk mutfaklarının ortak özellikleri ve yemek tarihi hakkında konuştu. 

*Kars’ın gizli rotası ‘Zavot’

Kars’ta, dağlarla çevrili 2300 metre yükseklikte bir yaylada bulunan Boğatepe Köyü’ndeki Eko Müze Zavot, sadece bölgenin peynir kültürünün mirasçısı değil, aynı zamanda kolektif üretimin ve kadın emeğinin neleri değiştirebileceğinin göstergesi.

*Pomak uyanışı: Tarihte biz de varız 

Balkan Tarihinde Pomaklar Sempozyumu’nun 6’ıncısı ‘Gönen Pomakları Tarihini Öğreniyor’ başlığıyla Balıkesir Gönen’de düzenlendi. 

TOPLUM:

*Surp Pırgiç’te tuhaf bir protokol günü

4 Nisan Salı akşamı Bedros Şirinoğlu cephesinden gazetelere “Yarın Ateşyan-Bekçiyan arasında Surp Pırgiç Hastanesi’nde protokol imzalanacak” bilgisi geldi. Ancak ilan edilen gün ve saate protokol imzalanmadığı gibi Bekçiyan bu buluşmadan haberi olmadığını söyledi. Protokol için gelen gazetecilere ise 27 Ekim 2016 tarihli ve seçim sürecini patrik genel vekilinin yürüteceğini ilan eden Ruhaniler Genel Meclisi kararı hatırlatıldı. Episkopos Maşalyan bu kararın kadük olduğunu, bunun üzerine aynı kurum tarafından yeni kararlar alındığını söyledi.

*Valilik görüşmesi polemik yarattı 

15 Mart’taki Değabah seçimi günü Vali Yardımcısı Aziz Mercan tarafından Patrikhane’ye gönderilen ve seçimin hukuksuz olduğunu öne süren kağıdın ardından Aziz Mercan ile görüşme geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşti. 

*Patrikhane’de neler oluyor?

Harut Özer yazdı - Düşünce Platformu olarak Ermeni toplumuna gerçeklerin söylenmediğini hep ifade ettik ancak son günlerde üst üste gelen amacını aşmış ve gerçeklerden sapmış açıklama ve girişimler toplumun sabrını taşırmıştır.

BİN DERT BİR DERMAN - Eklemin önemini hissettiren rahatsızlık: Kireçlenme

Ortopedi uzmanı Aksel Seyahi ile, eklemin sıkılaştırılması için yapılan egzersizlerden proteze kadar uzanan tedavi yöntemleri de dahil olmak üzere, her boyutuyla kireçlenmeyi konuştuk.

ORTA SAYFA 

*Zaven Biberyan’ın anıları bir döneme ışık tutacak

Zamanının önünde giden pek çok yazar gibi Zaven Biberyan da ölümünden sonra giderek artan bir ilgiyle karşılandı. Sağlığında bugün kült romanı sayılan ‘Karıncaların Günbatımı’nın Ermenice baskını ancak ölüm döşeğinde görebilen ve 62 yaşından aramızdan ayrılan Biberyan’ın külliyatı Aras Yayıncılık tarafından Türkçe ve Ermenice olarak okurla buluşurken, çevirileri de Yordam Yayınları tarafından basılıyor. Biberyan’ın kızı Tilda Mangasar’la birlikte yazar ve baba Zaven Biberyan’ı konuşuyoruz. 

KÜLTÜR SANAT 

* Tigran Hamasyan’la Tarihî Ermenistan’a yolculuk

Tigran Hamasyan ve Yerevan Devlet Oda Korosu’nun 2015’te Anadolu’ya, bir nevi Tarihî Ermenistan’a yaptıkları yolculuğu konu alan video enstalasyonu ‘Luys i Luso: Ermeni Müziğine Sinematografik Bir Yolculuk’ 23 Mart Perşembe günü Depo’da açıldı.

*İlk lezbiyen bilimkurgu romanı: ‘Anglo-Amerikan İttifakı’

İsmail Yiğit yazdı 

ARKA SAYFA 

* Baron Seropyan’dan sevda masalları: Aşiq û Maşûq

Bu toprakların sadece büyük gerilimlere, kıyımlara değil unutulmaz ortak sevdalara da kaynaklık ettiğini gösteren ‘Aşiq û Maşûq’; sözlü edebiyatın parçası, dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılmış “Siyamanto ve Xıçezare”, “Lur da Lur” ile “Kral Lusig ve Sedev Hovig” adlı masalları buluşturuyor. 

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta