Mısır’da kilise saldırıları sonrası 3 aylık OHAL

Dün Mısır’da iki ayrı kiliseye düzenlenen saldırılarda en az 45 kişi yaşamını yitirdi, saldırıyı IŞİD üstlendi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Pazar günü gerçekleşen bombalı saldırıların ardından üç aylık OHAL ilan etti.

Kıptî kiliselerine düzenlenen saldırılarda en az 45 kişi yaşamını yitirmiş, saldırıları Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlenmişti.

Mısır'ın Tanta ve İskenderiye kentlerinde bulunan iki Kıpti kilisesinde birkaç saat arayla patlamalar meydana geldi. Patlamalarda en az 45 kişi yaşamını yitirirken, onlarca insan yaralandı. Daha önce Kıpti Hristiyanları hedef alacağı tehdidinde bulunan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları üstlendi.

İlk patlama Kahire'nin yaklaşık 94 kilometre kuzeyinde Nil Deltası içinde yer alan Tanta'daki St George Kıpti Kilisesi'ndeki Palmiye Ayini sırasında meydana geldi.

Patlamada en az 29 kişi yaşamını yitirirken, onlarca insan da yaralandı.

Bu olaydan birkaç saat sonra İskenderiye kentinde bir intihar bombacısının üzerindeki düzeneği ateşlemesi sonucu ikinci bir patlama oldu.

Mısır Devlet Televizyonu, St Mark Kıpti Kilisesi'nin önünde yaşanan patlamada en az 16 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Kıpti Kilisesi'ni lideri Papa Tavdros II'nin İskenderiye'deki patlama sırasında içeride olduğu belirtildi. Resmi basın organları, Papa Tavdros'un patlamada yara almadığını duyurdu.

Saldırganın üzerindeki bomba düzeneğini kilisenin içinde patlatmasını engelleyen polis memurunun da saldırıda hayatını kaybettiği açıklandı.

Patlamalar Hıristiyanların kutsal gününde ve Papa Francesco'nun Mısır'a planladığı ziyaretten haftalar önce gerçekleşti. Palmiye Pazarı ve bugünle birlikte başlayan Kutsal Hafta nedeniyle Mısır'da güvenlik önlemleri artırılmıştı.

IŞİD, kendisine bağlı Amak ajansı üzerinden saldırıları üstlendi. Açıklamada, iki kiliseye yönelik saldırıyı "IŞİD'e bağlı bir güvenlik biriminin gerçekleştirdiği" belirtildi.

Saldırıların ardından Cumhurbaşkanı Sisi, 3 aylığına Olağanüstü Hal ilan etti. 

Mısır yasalarına göre OHAL süresince yetkililer tutuklama ve arama emri olmadan tutuklama ve arama yapabilecek.

Ulusal Savunma Konseyi'yle toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir konuşma yapan Sisi, cihatçılara karşı savaşın "uzun ve acılı" olacağını söyledi.

Sisi, ülke genelinde kritik altyapı tesislerini korumak için orduyu görevlendirdi.

Mısır'da nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Kıptî Hristiyanlara yönelik şiddet olaylarında özellikle Mısır'da Müslüman Kardeşler'den Muhammed Mursi'nin devrildiği askeri darbenin gerçekleştirildiği 2013 yılından bu yana önemli bir artış var. 

IŞİD'in Aralık 2016'da Kahire'deki bir kiliseye yine ayin sırasında düzenlediği bombalı saldırıda 25 kişi yaşamını yitirmişti.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında