İzmir'de çadırları yıkılan mülteciler geçici kamp alanına sığındı

İzmir Torbalı’da çıkan kavga sonrası çadırları mahalleli tarafından yıkılan Suriyeli mülteciler, bir alana geçici olarak yerleşti. İmece İnisiyatif Derneği, yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalan 17 aileye temel ihtiyaç yardımı yaptı.

İzmir’in Torbalı İlçesi'nin Pamukyazı Mahallesi'nde, bir grup mahalleli toplanarak ellerindeki sopalarla Suriyeli mültecilerin kaldığı çadır alanına saldırmış, 40 kadar çadırı yıkmıştı. Aileler mahalleyi terk etmek zorunda kaldı ve geçici bir kampa alanı kurdu. 

bianet’te yer alan habere göre, yaklaşık iki yıldır İzmir ve Manisa’da mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılayan İmece İnisiyatifi Derneği, Torbalı’dan uzaklaşmak zorunda kalan mültecilere ulaştı. Asgari yaşama koşullarını sağlayabilmek için temel ihtiyaç malzemeleri 17 mülteci aileye ulaştırıldı. 

Dernekten yapılan açıklamada ailelerin yeni yaşam bölgeleri güvenlik nedeniyle açıklanmadı; ancak yaşam koşularının vahim olduğu yardımları sürdürecekleri belirtildi. 

“Eşyalarımızı alamadık” 

Al Jazeera Türk’e konuşan ve Torbalı’dan kaçmak zorunda kalan mültecilerden geçici tarım işçisi İbrahim Siloçavuş (66), eşyalarını almaya fırsat bulamadan mahalleyi terk ettiklerini dile getirdi. Siloçavuş, 2 yıldır Pamukyazı'da yaşadıklarını anlatarak, "Oradan ayrılınca akrabalarımızın evine geldik. Bulgur, un, salça... Hiç yiyeceğimiz yok. Eşyalarımızı almadık" diye konuştu. Samet Seydo (21) da olay nedeniyle Pamukyazı'dan ayrıldıklarını söyledi. Seydo, Pamukyazı'da olay sonrası 200-250 Suriyeliden kimsenin kalmadığını, herkesin farklı mahallelerdeki yakınlarının yanına gittiğini ifade etti.

Ne olmuştu?

Kavga 9-10 yaşlarında iki grup çocuğun bisiklete binme tartışmasıyla başladı. iddiaya göre Suriyeli mülteci bir grubun bir çocuğu dövmesinin ardından çocuğun ailesi ile Suriyeli mülteciler arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada biri ağır 30 kişi yaralandı. Ardından bir grup mahalleli toplanarak ellerinde sopalarla çadır alanına geldi. Bu durum karşısında mülteciler, çadır alanını terk etmek zorunda kalmıştı. Ardından saldırganlar çadır alanını yıkmıştı.

İzmir Valiliği, Torbalı'ya bağlı Pamukyazı'da 5 Nisan'da çıkan kavgada mahalle halkından 4 kişinin hafif yaralandığını, yaralılardan 3'ünün tedavisinin ardından taburcu edildiğini, gözaltına alınan 4 Suriyelinin ise ifadelerinin ardından savcı talimatıyla serbest bırakıldığını açıklamıştı. 8 Nisan Cumartesi günü ise mahalleden bir grup Suriyeli mültecilerin çadırlarını yıktı. 

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ise olay sonrası yaptığı açıklamada çadırların yıkılmasını “Müthiş bir abartı, müthiş bir algı operasyonu” olarak niteledi. Görmez, ilçede yaklaşık 10 bin Suriyelinin misafir edildiğini ifade ederek, "Yıllardır barış içinde, işlerine güçlerine bakarlar. Gerek kaymakamlık gerek belediye bu vatandaşlara yardımlar yaparız, gelen yardımları organize ederiz" dedi. Olayda mahalle halkından bir yaralının olduğunu belirten Görmez, yaralının sağlık durumunun iyi olduğunu aktararak, şöyle devam etti: "Olmuş bitmiş, ilçede gündemden düşmüş bir olay. Türkiye gündemine taşınmasında iyi niyet görmüyorum. Önemli bir referandum öncesindeyiz, gerek ilçemize gerek İzmir'e gerekse Türkiye'ye menfi propaganda yapmak isteyen şer odaklarının yaptığı iştir diye düşünüyorum. Komşu kavgası her ilçede olan şeyler. Buraya gelen Suriyeli vatandaşlarımız dönemsel olarak gelir, tarlalarda çalışırlar, sonra başka yere giderler. Çadır yıkma şu bu dediklerinin hepsi de o. Arta kalan boş çadırlar. Bunlar da el yordamıyla kurulmuş naylon çadırlar. Müthiş bir abartı, müthiş bir algı operasyonu... Torbalımıza yakışmayacak bir algıyla karşı karşıyayız."



Yazar Hakkında