Yılmazer: İstanbul koruma sürecini başlatabilirdi

Dink cinayeti davasında soruları yanıtlayan eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi Müdürü Ali Fuat Yılmazer, İstanbul İstihbaratın koruma sürecini başlatması gerektiğini söyledi.

Dink cinayeti davası eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi Müdürü Ali Fuat Yılmazer, çapraz sorguda soruları yanıtlamaya devam ediyor. 

Yılmazer, "Birileri bu davayı en başından beri manipüle etmeye çalışıyor ve geldiğimiz noktada başarılı oldukları görüldü" dedi. 

"Erdoğan'a söyledim" 

Yılmazer, Hıfzı Çubuklu'nun kendisinden Kafes Eylem Planını istediği görüşmenin Valilik makamında yapıldığını ve dönemin Valisi Muammer Güler'in de katıldığını söyledi. Görüşmeyi Başbakan Erdoğan'a da illettiğini de belirtti. Yılmazer, "Başbakan bana 'bir kere yapmışlar bir daha yaparlarsa belge vermeyin' dedi" diye konuştu. 

Yılmazer daha önce savunmasında Ergenekon operasyonlarının yapıldığı dönemde Veli Küçük'le görüşme yaptığını Küçük'ün "Beni operasyonların dışında tutun. Size yardımcı olayım. Yoksa beni öldürürler" dediğini söylemişti. Dink ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu bu görüşmeyi sordu. 

Yılmazer, İstanbul İstihbarat Şube Müdürünün herhangi bir yerden koruma sürecinin başlatılabileceğini söyledi. 

"Trabzon hiç çalışmamış"

Dink ailesi avukatı Bakırcıoğlu ve Mahkeme heyetinin üyesi Ömer Karagül planlı istihbarat çalışmasının nasıl yapılması gerektiğini sordu. 

Yılmazer, Daire Başkanlığının veya İstihbarat Şubesinin planlı operasyon yapamayacağını savunarak "Ellerine yapılmış çalışma yok. Haber akışı yok. Trabzon'daki aşama bir planlı operasyon yapılacak durumda değildi. Bize gelseydi yapılmasına izin vermez biraz daha çalışın derdik. Yasin Hayal dışında isim yok. Bir tane takip yapmamışlar. Trabzon'un şimdiye kadar yaptığı hiç takip yok. Bırakın Yasin Hayal'i hiç yok. Sistemli takip yapmamışlar. Hiçbir çalışma yapmamışlar" diye konuştu.  

Yılmazer şunları söyledi:

"Trabzon'daki arkadaşlar bir yere kadar anlatıyor ama oradan sonrasını anlatmıyorlar. Zaten gitselerdi Erhan Tuncel'i bulacaklardı. Ondan sonrası dosyanın geldiği yer. Trabzon Jandarmasına ulaşacaklardı. O dönem için bunu fark edince gidemediler. Ya birşey yapmadılar yada bir yere ulaşınca gidemeyeceklerini anlayıp uyumaya aldılar."

Davanın sanıklarından İstihbarat Dairesi eski Müdürü Sabri Uzun, Yılmazer'e  Dink cinayetine ilişkin jandarma soruşturmasından yargılanan Muharrem Demirkale'yi tanıyıp tanımadığını sordu.

Yılmazer, Demirkale'yle beraber Urfa'da bazı operasyonları beraber yaptıklarını ve MİT'in de operasyonlara ortak olduğunu anlattı. Demirkale'yle İstanbul'da da bir kaç kere daha görüştüğünü söyledi. 

Uzun, Yılmazer'e  Coşgun Çakar'ın FETÖ imamı olup olmadığını sordu. Yılmazer "O zaman yıllarca neden teknik büro amiri olarak görev verdiniz" diye yanıt verdi. 

Yılmazer, "Cosgun Çakar'ın FETÖ'cü olduğuna da Fetullah Gülen hareketinin terör örgütü olduğuna inanmıyorum. Darbe meselesi ayrı bir mesele" diye konuştu. 

Yılmazer'in sorgusu yarın devam edecek. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.