Kazım Öz'ün 'Zer'ine Bakanlık sansürü

Yönetmen Kazım Öz’ün, dün akşam prömiyeri yapılan ‘Zer’ filmi Kültür Bakanlığı tarafından sansürlendi. Yönetmen Öz, sansürü filmin ilgili yerini karartarak deşifre etti.

Yönetmen Kazım Öz, prömiyeri dün akşam 36. İstanbul Film Festivali’nde gerçekleşen filmi Zer’in Kültür Bakanlığı tarafından sansürlenen sahnelerinde perdeyi karartarak bu durumu protesto etti. 

Perde karardığında “Bu sahne T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Üst Denetim Kurulu tarafından sakıncalı bulunduğu için izleyemiyorsunuz” sözlerine yer verildi.

Öz’ün altıncı uzun metrajlı filmi olan yapımı hem ‘Köprüde Buluşmalar’da hem de Kültür Bakanlığı’ndan yapım desteği almıştı.  

Gösterim sonrası Susma’ya (Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform) konuşan Öz, “Bu yaşananlar bir şeylerin habercisi gibi, sinemada karanlık dönem başlatılmak isteniyor. Bununla mücadele etmek zorundayız. Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen bir filmin yine aynı bakanlık tarafından sansürlenmesi iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda nasıl ‘demokrat’ olduğunu da gösteriyor. Ben o kara sahnelerle bu sansür uygulamasını deşifre etmek istedim” dedi. 

Festivalin Ulusal ve Uluslararası Yarışma bölümünde yarışan, Yapımcılığını Koz Film’in yaptığı Zer, 1938’de Dersim katliamını yaşayanlardan olan babaannesi Zarife’nin kendisine söylediği şarkının peşinden giden Jan’ın hikâyesini anlatıyor.

Filmde rol alan isimler arasında Nik Xhelilaj, Güler Ökten, Levent Özdilek, Füsun Demirel ve Tomris İncer de bulunuyor.

Zer, festivalin ardından 21 Nisan’da gösterime girecek.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema



Yazar Hakkında