Trump’a “Soykırım de!” mektubu

ABD’de Demokrat ve Cumhuriyetçi partinin 84 üyesi “Ermeni Soykırımı’nın dürüstçe ve tam olarak anılması”nı talep eden ortak bir metin imzalayarak Başkan Trump’a gönderdiler.

Parti üyelerinin ve önemli Kongre liderlerinin de desteklediği mektupta, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’a “1915’de yaşanan Ermeni katliamını doğru ve yakışık aldığı gibi Ermeni Soykırımı olarak” anma çağrısı yapıldı.

Amerikan Ermeni Asamblesi (AAA) ve Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) yaptıkları açıklamaya göre metin Meclis Dış İlişkiler ve İstihbarat Komisyonu başkanlarının da desteği ile  Ermeni Dostluk Grubu’nun önderliğinde 84 Kongre üyesi tarafından gönderildi ve Başkan Trump’a 24 Nisan Beyaz Saray bildirisinde, insan hakları adına artık 1915 mezalimini  “Ermeni Soykırımı” olarak adlandırılması ve anmanın gerektiği gibi yapılması çağrısı yapıldı. Demokrat Frank Pallone ve Jackie Speier ile Cumhuriyetçilerden David Trott ve David Valadao öncülüğünde Temsilciler Meclisi üyelerine  gönderilen mektupta Ermeni Soykırımı'nın tartışılmaz bir gerçek olduğunu ifade edildiğini açıkladı.

Ermeni Dostluk Grubu liderleri Frank Pallone “Ermenilere yaşatılan zülmün üzerinden 100 yıl geçti, biz ve dünya bunun tam anlamı ile bir Soykırım olduğunu biliyoruz, yönetiminin ilk döneminde Başkan Trump’ın bu tarihi gerçeği olduğu gibi dillendirilmesi, 1.5 milyon Ermeninin Osmanlı topraklarında vahşice katledildiğini söylemesi kendisini güçlendirecektir” dedi.

Reagan ve Eisenhower hatırlatıldı

ABD’nin  24 Nisan’ı resmen Ermeni Soykırımı’nı anma günü olarak kabul etmesi gerektiği bildirilen çağrıda “Ermeni Soykırımı’nı anarak gelecekteki zulümleri önleme konusundaki kararlılığımızı tekrar ediyoruz” denildi.  İmzacı Kongre üyeleri ayrıca 1981’de Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Başkan Reagan’ı ve 1951’de Uluslararası Adalet Divanı’na aynı şekilde görüş bildiren Eisenhower yönetimini örnek göstererek ABD’nin geçmişte Ermeni Soykırımını açık yüreklilkle tanıdığını hatırlattılar ve Trump’ı da onların yolundan gitmeye çağırdılar.

Ortak metinde sadece Ermenilerin yaşadığı katliamlar değil Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Pontuslar, Süryaniler ve diğer zulüm görmüş Hıristiyan topluluklar da hatırlatılıyor. Metinde ayrıca Soykırım sonrası  Ermenilere 116 milyar dolar yardımda bulunan Amerikan Near East Relief kuruluşunun çalışmaları da ABD’nin konu ile ne kadar yakından ilgilendiğinin bir göstergesi olarak vurgulanıyor.

ABD Ermeni Davası Grubu Temsilcisi Aram Hamparyan Kongre üyelerini desteklediklerini bildirerek “Kongre üyelerine katılarak Cumhurbaşkanı Trump’ı Türkiye politikasına bir son vermeye ve Ermeni Soykırımı konusunda adil tutum göstermeye çağırıyoruz” dedi. Amerikan Ermeni Asamblesi Direktörü Bryan Ardouny ise Amerikan’dan tarihi gerçekleri tanımasının yanısıra, 2018 ABD bütçesinden Ermenistan’daki projeleri için ise pay ayrılmasını talep ettiklerini belirtti.

Bilindiği gibi, her yıl 24 Nisan’da ABD Başkanları bir bildiri yayınlarak 1915’te olanları tarif etmekte ve Ermenilere taziyelerini sunmaktalar. ABD’deki Ermeni topluluğu uzun yıllardır bu bildiride “Ermeni Soykırımı” tanımını duymak istiyor. Eski başkan Obama’nın ‘büyük felaket’ anlamına gelen Ermenice ”Medz Yeghern” kelimesini kullanmasından sonra, Ermenilerin dikkati şimdi Trump’ın ilk 24 Nisan anmasında 1915 hakkında nasıl bir terminoloji kullanacağında.Trump seçim kampanyasında bu konu ile ilgili herhangi bir vaadde bulunmamıştı.



Yazar Hakkında