Anayasa paketinden üç madde yürürlüğe girebilir

18 maddelik anayasa değişiklik paketinin büyük çoğunluğu genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimin aynı anda yapılacağı 3 Kasım 2019'da hayata geçecek. Paketin üç maddesininse hemen uygulanacağı tahmin ediliyor.

Anayasa paketinin üç maddesi hemen hayata geçebilir. Bunlar Cumhurbaşkanının parti üyeliği, HSYK’nın yeniden yapılanması ve askeri yargının kaldırılması maddeleri. 

Anayasa değişikliğiyle ilgili referandumdan resmi olmayan sonuçlara göre “evet” çıktı.

AA'nın resmi olmayan sonucuna göre, “evet” oylarının oranı yüzde 51,18, “hayır” oylarının oranı yüzde 48,82 oldu.

18 maddelik anayasa değişiklik paketinin büyük çoğunluğu genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimin aynı anda yapılacağı 3 Kasım 2019'da hayata geçecek.

Bianet’te yer alana habere göre, paketin üç maddesi hemen hayata geçebilir. Bunlar Cumhurbaşkanının parti üyeliği, HSYK’nın yeniden yapılanması ve askeri yargının kaldırılması maddeleri.

Bu maddelere göre,

* Cumhurbaşkanı partiye üyelik hakkını kullanabilecek. Siyasi Partiler Yasasına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın genel başkan olabilmesi için kongrenin toplanması gerekiyor.

* Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. Kurulun üye sayısı 23'ten 13'e, daire sayısı da 3'ten 2'ye düşecek. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak. Dört üyeyi cumhurbaşkanı seçecek, yedi üye ise, Meclis tarafından seçilecek

* Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında