HDP'den referandum iptali için başvuru, YSK üyelerine suç duyurusu

CHP’nin ardından HDP de referandumun iptali için başvuruda bulundu. Parti ayrıca YSK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu.

YSK’nin kararlarını şaibeli bulduğunu açıklayan HDP, referandumun iptali için başvuruda bulundu. HDP aynı zamanda YSK Başkanı ve YSK üyeleri hakkında ‘görevi kötüye kullanma ve toplumun düzenini bozmaya yönelik kararlar altına imza atma' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.  

HDP Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi üyeleri ile Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, milletvekilleri Mithat Sancar, İmam Taşçıer, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve Bedia Özgökçe Ertan’ın yanı sıra HDP Ankara İl Örgütü üye ve yöneticilerinden oluşan bir heyet, suç duyurusunun ardından seçimlere ilişkin açıklama yapıtı.

Mithat Sancar “YSK seçimin iptaline karar vermezse 16 Nisan referandumu ebediyen şaibeli kalacaktır. Mühürsüz oy meselesi basit bir ihlal olarak değerlendirilemez. Sandıklar açıldıktan sonra zarfların mühürlendiği bilgileri var. Seçimi hukuka uygun hale getirme ihtimali artık yoktur. YSK’nin mühürsüz oyları geçerli sayma kararı, dışarıdan oy kullanıldığı iddiasını ispat etmeyi olanaksız kılmıştır”dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve HDP’li hukukçular, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Yıldırım, YSK’nin görevini kötüye kullandığı ve toplumun düzenini bozmaya hizmet edecek kararlara imza attığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Yıldırım, yargının ivedikle gerekli işlemleri yapmasını istedi.

Suç duyurusu 

HDP’li Yıldırım, şunları söyledi: 

“Yıldırım şunları söyledi: 3 gün önce bu ülkede bir refereandum sandığı kuruldu. Aslında sanki kısmi bir anayasa değişikliği halk oyuna sunuluyormuş gibi gösterilse de ülkedeki siyasal idari yaşamın tamamını değiştiren bir rejim değişikliğine tekabül eden bir sandıktı. Ancak halkın oyuna sunulan bu paketin sandığının kurulma biçimi çok tartışmalıdır. Çünkü gerek 16 Nisan'dan önce fırsat eşitsizliğinin her mecrada seyredildi.”

“Ancak eşitsizlik orayla sınırlı kalmadı, sandığın kurulduğu an itibarıyla özellikle Doğu illerimizde güvenlik güçleri sandık alanlarına girdi, referandum devam ederken ihlaller devam etti.”

“Oy verme işlemi tamamlandıktan yaklaşık 70 dakika sonra YSK'nın duyurusuyla karar değişikliğine gidildi. Mühürsüz oy pusulaları ve zarfların geçersiz sayılma kurarı ihlal edildi. YSK Başkanı ve üyeleri görevlerine sahip çıkmamıştır. Daha önce vermiş oldukları bir kararı inkar edercesine bu seçime gölge düşürdüler.”

“Bu referandum iptal edilmelidir.  Bugün YSK Başkanı'nın ve üyelerinin dediğim ve sayamadığım sebeplerden ötürü görevlerini kötüye kullandıkları ve toplumun düzenini bozmaya yönelik kararlar altına imza attıkları için bugün suç duyurusunda bulunduk.”

CHP de dün anayasa referandumunun iptal edilmesi için YSK'ya başvuruda bulunmuştu. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında