Agos'ta bu hafta

Agos'un 20 Nisan tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, youmlar..

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

AGOS'UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN

GÜNCEL 

DOSYA – Mühürsüz seçimin tartışmalı sonuçlar 

*Bu ‘evet’ meşru değildir

Tarihi anayasa referandumdaki usulsüzlük iddialarını ve bundan sonra siyasetin nasıl şekilleneceğini CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan ve HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan yorumladı. Paylan ve Doğan, referandum sonucunun ‘hayır’ oyu verenler için büyük bir başarı olduğu ve seçmenin toplumsal barış mesajı verdiği konusunda hemfikir.

*‘Kürt seçmen kıyamet tablosundan çıkmak istiyor’

16 Nisan referandumunda YSK’nın kararı tepki yaratır ve usulsüzlük tartışmaları sürerken bir yandan da Kürt illerindeki oy tercihi de mercek altında. Bölgeden büyük oranda ‘Hayır’ geldi ama sonuçlar bazı illerde ‘Hayır’ oylarının 1 Kasım 2015 seçimlerindeki HDP oylarının altında olduğunu gösteriyor. Bu tabloya karşılık OHAL koşullarında bölgede seçime katılımın bile önemli olduğunu ve asıl usulsüzlüğün bölgede gerçekleştiğini söyleyenler var. Usulsüzlük iddialarını akılda tutmakla birlikte bölgeden çıkan sonuçları iki akademisyen, Vahap Coşkun ve Cuma Çiçek ile değerlendirdik.

* MHP yüksek bir fire verdi

16 Nisan seçimleri YSK’nın kararı nedeniyle meşruiyet açısından tartışılsa da eldeki sonuçlar son dönemin siyasi eğilimleri açısından da mercek altına alınıyor. Türkiye’deki milliyetçi akımlar üzerine çalışmalarıyla bilinen Gazeteci  Kemal Can MHP açısından 16 Nisan referandumunu değerlendirdi.

*“AKP normalleşme beklentisini karşılayamaz”

Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı’nda ders verirken KHK ile  görevden alınan akademisyenlerden Prof. Yüksel Taşkın tartışmalı seçimlerden çıkan sonuçları AKP açısından değerlendirdi.

*‘Aleviler zaten ‘Evet’i yaşıyordu ama şimdi umut var’

Alevi yurttaşların 15 Temmuz darbe girişiminden referandum sonrası döneme ilişkin algılarına, içinde bulundukları ruh haline, anayasa değişikliğine yaklaşımlarına ve Türkiye’nin geleceğine dair tahayyüllerine yönelik genel bir resim ortaya koymayı hedefleyen bir çalışma yayınlandı. Yaşama Dair Vakıf’tan (YADA) araştırmacı Ulaş Tol’un, Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi (PODEM) adına yaptığı “15 Temmuz’dan Bugüne Alevilerin Gündemi” başlıklı çalışma, Alevi toplumunun döneme dair gözlem ve görüşlerini derliyor. ‘Kentsel Alevilik ve Alevi Gençlerin Kimlik Arayışları’ gibi Alevi toplumu üzerine farklı çalışmaları bulunan Ulaş Tol ile bir söyleşi yaptık.

* Balıkçı ailesine gülünç tazminat

Ermeni Soykırımı’nın 96. yıldönümünde, 24 Nisan 2011’de zorunlu askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı’nın davasında, mahkeme, Balıkçı ailesine toplam 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Ailenin avukatı İsmail Cem Halavurt, tazminat tutarının düşük olduğu gerekesiyle Yargıtay’a itiraz etti.

*Trump 24 Nisan’da sürpriz yapar mı?

ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın 24 Nisan’da Ermeni Soykırımı hakkında ne diyeceği, ya da bir şey deyip demeyeceği merak konusu.

*Türkiye Soykırım gerçeğine direnmek yerine halkını eğitebilirdi’

Kafkasya ve Orta Doğu uzmanı, aynı zamanda Ermeni Ulusal Enstitüsü müdürü Dr. Rouben P. Adalian ile Enstitünün son dönemdeki çalışmalarını ve Türkçe yayın faaliyetlerini Agos için konuştuk. 

*MİT yine kapsam dışında

Hrant Dink cinayetinin üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen, Milli İstihbarat Teşkilatı, soruşturma ve yargılama makamlarının dışında tutuldu. Cinayette kamu görevlilerinin ‘kasıt’ ve ‘ihmal’ iddialarıyla yürütülen yargılamada da mahkeme MİT’i kapsam dışında bıraktı. Dink ailesi avukatlarının taleplerine, tanıkların beyanlarına rağmen, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT’e Dink cinayetine ilişkin ellerinde belge olup olmadığına dair soru sorulması ve MİT görevlilerinin tanık olarak dinlenilmesi taleplerini reddetti.

*Bu dünyada İstanbullu Brenda Başar da yaşadı

Almanya’ya yerleşen Türkiyeli Ermenilerden Brenda Başar 30 Mart’ta hayatını kaybetti. Dil, eğitim ve bilhassa müzik alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla tanınan, emek verdiği Bremen Dayanışma Korosu ile de tanınan Brenda Başar ile yazar Kemal Yalçın 2002 yılında bir söyleşi gerçekleştirmiş ve bunu bir kitabında yayınlamıştı. Bu kaybın ardından dostumuz Kemal Yalçın hem 15 yıl önce gerçekleştirdiği kapsamlı söyleşiden bir bölümü bizle paylaştı hem de kendisine bir veda notu yazdı.

TOPLUM

* Surp Zadig kiliselerde coşkuyla kutlandı - FOTO GALERİ

16 Nisan Referandumu ile aynı güne denk gelen Surp Zadig kiliselerde coşkuyla kutlandı. Değabah Bekçiyan’ın yönettiği ayine yoğun katılım oldu. Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II’nin Zadig mesajında Değabah Bekçiyan’ı kutlarken Başepikopos Ateşyan’a yönelik herhangi bir ifadesinin olmadı.

*Ara Şamiram efsanesi bu kez Şişli’de sahne alıyor

Maral Müzik ve Dans Topluluğu Derneği, 2015 yılında ilk kez sahnelediği ‘Ara ve Şamiram’ adlı teatral dans gösterisini seyirciyle tekrar buluşturmaya hazırlanıyor. Üçü İstanbul’da, biri Ermenistan’da olmak üzere toplam dört gösteri sahneleyen ekip, Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneği’nin işbirliğiyle 28 Nisan Cuma akşamı 20:30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sahne alacak. Proje Direktörü Lerna Papazyan, dans eğitmenleri ve koreograflar Talar Köseoğlu ve Alida Divanyan ile, projenin ayrıntıları ve Maral Müzik ve Dans Topluluğu Derneği üzerine konuştuk. 

*Euro Armenian Games’te iki büyük başarı

İsviçre’nin Cenevre kentinde 14-16 Nisan arasında yapılan Euro Armenian Games’e (Avrupa Ermeni Oyunları) İstanbul’dan katılan iki takım büyük başarılar elde etti. Oyunlarda, İsviçre'den 'Sassoun Lugano' takımı formalarında Hrant Dink’in fotoğrafını kullandı.

*BİN DERT BİR DERMAN - Çağımızın hastalığı obeziteye karşı dengeli beslenme ve hareketlilik şart

Günümüz modern şartlarında artan hareketsizlik ve beraberinde yöneldiğimiz hazır gıda tüketimi, çağımızın hastalığı
haline gelen obeziteyi tetikliyor. Dünyada yaklaşık 600 milyon insanın muzdarip olduğu obeziteyi,
diyetisten Yelda Özel Dağcı’yla konuştuk.

ORTA SAYFA

*1915'ten beri muhatabını arayan mektup

Çıktıkları dönüşsüz sürgün yollarında ve mezarsız ölümlerde her 24 Nisan’da yâd edilen 1915 Ermeni Soykırımı kurbanları, ortasından yarılmış hayatlarını sevdiklerine yazdıkları son mektuplara emanet etti.  Çok azı günümüze ulaşan bu mektuplardan bir tanesi yazan da yazılan da katledildiği için ancak 95 yıl sonra ortaya çıktı. Taşnaksutyun Partisi merkez yöneticilerinden Hayg Tiryakyan’ın (Hraç) Osmanlı Parlamentosu’nda milletvekili olan Hovhannes Serengülyan’a (Vartkes) gönderdiği Osmanlıca mektup ilk kez 2010’da İngilizceye çevrildi,  şu günlerde Türkçe ve Ermenice çevirileriyle gündeme geldi.

ARKA SAYFA

*Küllerinden doğan İzmir Ermenileri

Aras Yayıncılık, 22-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek İzmir Kitap Fuarı’na hediye gibi bir yeni eser yetiştirdi. Özellikle Ermeni süreli yayınlar ve çeşitli yörelerde yaşamış Ermeni cemaatlerinin tarihiyle ilgili çalışmalarıyla tanınan mimar, araştırmacı yazar Zakarya Mildanoğlu’nun derlediği ‘İzmir Ermenileri- Ege Kıyılarının Yitip Gitmiş Sakinleri’ başlıklı kitap okurlarıyla ilk buluşmasını adına yaraşır şekilde İzmir’de yapacak. Rober Koptaş’ın yayına hazırladığı kitapla ilgili 22 Nisan Cumartesi günü 16. 00’da Zakarya Mildanoğlu’nun katılımıyla bir de etkinlik düzenlenecek.

KÜLTÜR SANAT

*Collectif Medz Bazar’a ‘Türkçe şarkı’ sansürü

Paris yakınlarındaki Arnouville kentinde yapılacak Ermeni Soykırımı’nı anma konserinde sahne alacak olan Collectif Medz Bazar, repertuarlarındaki Türkçe şarkıların engellenmek istenmesi üzerine konserden çekildi. Grup üyeleri, yazdıları bir mektupla duruma tepki gösterdi.

*Bitlis’ten Eçmiadzin’e ‘Derdo Ana ve Ceviz Ağacı’

Bitlis Mutkili Derdo Ana’nın hikâyesini konu alan ‘Derdo Ana ve Ceviz Ağacı’, 36. İstanbul Film Festivali kapsamında 12 Nisan Çarşamba günü Beyoğlu Sineması’nda izleyiciyle buluştu ve ‘en iyi belgesel’ kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. 1975’te eşinin bir toprak kavgası sonucu öldürülmesinin ardından sekiz çocuğuyla birlikte Bitlis’ten İstanbul’a göç eden Derdo Ana’nın hikâyesini beyazperdeye taşıyan Serdar Önal ve belgeselin yapımcısı Nagehan Uskan’la filme dair konuştuk

*Zamanın kaydını tutan bir sergi: ‘Günler’

Ahmet Doğu İpek’in ikinci kişisel sergisi ‘Günler’, 8 Nisan’da Galata Rum İlkokulu’nda açıldı. İpek’in son yıllarda ürettiği işlerden bir seçkinin izleyiciyle buluştuğu sergi, zaman, mekân, doğa,
inşa ve onarım gibi birçok kavramı, sanatçının incelikli resim ve yerleştirmeleri üzerinden yeniden düşünmemizi sağlıyor. 

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta