'23,5 Nisan' anmasına polis engeli

İstanbul’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şişli İlçe Örgütü’nün, Ermeni Soykırımı’nın 102’nci yıl dönümünü dolayısıyla beş yıldır Pangaltı Metrosu önünde yapılan “Soykırımla yüzleşme” anmasına polis izin vermedi. Anma HDP İlçe Binası’nda yapıldı.

HDP Şişli tarafından 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan akşam, Hrant Dink’in ’Bir Gün...24 Nisan’ yazısından ilhamla beş senedir yapılan 23,5 Nisan anmasına polis bu sene engel oldu.  

İstanbul’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şişli İlçe Örgütü’nün, Ermeni Soykırımı’nın 102’nci yıl dönümünü dolayısıyla beş yıldır Pangaltı Metrosu önünde yapılan “Soykırımla yüzleşme” anmasına polis izin vermedi. Anma HDP İlçe Binası’nda yapıldı.

Anmada konuşan Nor Zartonk Eş Sözcüsü Norayr Olgar, soykırımın bugün Kürt illerinde devam ettiğini belirterek, “Yüzleşme olmadan barış olmaz. Soykırımın mağdurları her yerde” dedi.

HDP’liler ile polis arasında geçen diyaloglardan sonuç çıkmayınca anmaya katılanlar, yere serdikleri “Unutma, unutturma, yüzleşme olmadan soykırımlar bitmez” pankartını toplayarak parti binasına geçti.

Parti binasında konuşan HDP Şişli İlçe Örgütü üyesi Melis Tantan, 102 yıl önce yaşatılan acı ve toplumsal travmayı bir nebzede olsa hafifletmek istediklerini belirterek, “Şişli’de bugünkü adı ile Kurtuluş ve eski adıyla Tatavla bölgesinde başlayan soykırıma dair bugün ‘Soykırıma hayır, yüzleş’ seslerini yükseltiyoruz” dedi.

Soykırımın 1915’te bitmediğini dile getiren Tantan, şöyle devam etti:

“Soykırımın izleri eski Rumca adı Tatavla olan caddeye Kurtuluş ismi verilmesiyle Ermenilerin yoğun yaşadığı sokaklara Bozkurt, Türk Beyi, Baysungur, Savaş, Ergenekon ve Sadri Maksudi isimlerinin konulmasıyla, soykırımın sorumlularından Talat Paşa’nın isminin okullara, caddelere verilmesiyle devam ediyor. Soykırım, Hrant Dink’in, Sevag Balıkçı’nın ve Maritsa Küçük’ün katledilmesiyle, davalarında asıl sorumluların yargılanmaması ve gerçeklerin üstünün örtülmesiyle devam ediyor.”

Tantan, son olarak soykırım ile yüzleşilmesi çağrısında bulundu.

‘Yüzleşme olmadan barış olmaz’

Nor Zartonk Eş Sözcüsü Norayr Olgar da, Ermenilerden sonra soykırımın Kürt illerinde devam ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Ermeni soykırımının 102. Yıl anmasını şişli ilçe örgütü olarak Pangaltı'da yapmayı duyurmuştuk. Ancak polis izin vermedi ve saldırıya geçeceklerini söylediler. Bu nedenle anma ve basın açıklamasını ilçemizde yapıyoruz.”

Ermeni Soykırımı'nın 102. yıldönümünde İstanbul'da üç yerde anma düzenlenecek. 

 

Kategoriler

Türkiye Gündem



Yazar Hakkında