Gözaltındaki gazeteci Del Grande sınırdışı edildi

9 Nisan’dan beri Türkiye’de gözaltında tutulan İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande, serbest bırakılarak sınırdışı edildi.

Gazeteci 19 Nisan’da açlık grevine başlamıştı.  

İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, 9 Nisan’dan beri Türkiye’de gözaltında tutulan gazeteci Gabriele Del Grande'nin serbest bırakılarak İtalya'ya gönderildiğini duyurdu.

Alfano, bu sabah sosyal medya hesabından 14 gündür Muğla Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Del Grande’nin özgürlüğüne kavuştuğunu bildirdi. Alfano sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı:

“Gabriele Del Grande özgür, onunla şimdi konuştum, İtalya’ya dönüyor. Bunu ailesine haber vermekten mutluluk duydum. Onu bekliyoruz. Bu gece meslektaşım Mevlüt Çavuşoğlu bu kararı bana bildirdi. Ona teşekkür ediyorum. #BenGabrieleileBirlikteyim”

Sığınmacılara ilişkin çalışmalarıyla bilinen 35 yaşındaki Gabriele Del Grande, Suriye iç savaşı ve IŞID’in doğuşunu anlatacağı son kitabının araştırmasını yapmak üzere Türkiye’ye gelmiş, 7 Nisan’da Hatay’da gözaltına alınmıştı.

Gazeteci 19 Nisan’da açlık grevine başladı.

İtalya Dışişleri Bakanlığı Del Grande’nin serbest bırakılmasını talep etmişti.

Mülteci krizine ilişkin çalışmalarıyla bilinen 35 yaşındaki Del Grande, 2014'te başka iki yönetmenle birlikte, 5 mülteciyi kurmaca bir düğün konvoyuyla İtalya'dan İsveç'e sokarak bu yolculuğun belgeselini çekmişti. 

“Gelin Tarafı (Io Sto Con La Sposa)” belgeseli Venedik Film Festivali’nde gösterilmiş ve özel ödüle layık görülmüştü.

Geçen aylarda da kitap projesinden dolayı birçok kez Türkiye’ye giden Gabriele Del Grande, Akdeniz’deki göç krizine ilişkin çalışmalarıyla biliniyor ve bu konuya ilişkin yazılarını da “Fortress Europe” adlı blog sitesinde yayımlıyor. Grande’nin yazıları Almanya'da "die tageszeitung" gazetesinde de yayınlanıyor.

Kategoriler

Güncel Basın



Yazar Hakkında