HDP: 102 yıllık acıları ve yası paylaşıyoruz

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Ermeni Soykırımı’nın 102. yıldönümünde yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada “Planlı bir etnik kimlik ve inanç soykırımı olan Büyük Felaket” olarak tanımlanan Ermeni Soykırımı’yla ilgili “Anadolu’nun kadim halklarının torunları olarak, 102 yıllık acıları paylaşıyor, yaşanmış olan utancı ve insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde duyuyor, o süreçte yaşamını yitirenleri bir kez daha hüzün ve saygıyla anıyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamanın tamamı şöyle:

“102 yıllık acıları ve yası paylaşıyoruz

Planlı bir etnik kimlik ve inanç soykırımı olan Büyük Felaket’in (Metz Yeğern) üzerinden 102 yıl geçti. 102 yıl önce, 24 Nisan 1915’de, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından iki yüzden fazla Ermeni aydınının evlerinden alınarak ölüme yollanması ile başlayan süreç, yüz binlerce Ermeni’nin sürgünü ve pek çoğunun sistemli olarak katledilmesiyle devam etti. 

Hedefinde farklılıkların tekleştirilmesi, tek ırk, tek din ve tek dil olan tekçi devlet anlayışı homojen bir toplum yaratmak adına Ermenilerden sonra bölgedeki diğer halklara da saldırdı. Bu topraklarda farklı halkların ve inançların yaşadıklarını unutturmayı hedefleyen inkarcı ve retçi devlet anlayışı toplum üzerinde hakimiyetini kurdu.  

Farklı halkların ve inançların bir arada yaşadığı bu topraklar üzerinde, hiçbir etnik kimlik, dil, kültür ya da inancın bir diğerinden üstün olmadığı gerçeği onlarca yıl sonra tekçi anlayışın iflası ile bir kez daha görüldü. Ancak ne yazık ki, coğrafyamızı çoraklaştıran büyük suçlarla yüzleşmek konusunda çok geç kalındı. 

Dünyadaki örneklerden de biliyoruz ki, insanlık suçlarını lanetlemek, hakikatlerle yüzleşmek, mağdur halklar ve inançlardan özür dilemek, onarıcı adalet yollarına başvurmak, birbirini anlamak ve yaraları samimi bir yaklaşımla sarmak için, vicdan ve adalet duygularının gelişmesi için son derece önemli adımlardır. Acıları paylaşmak, ortak düşünmenin, demokratik, barışçı ve eşit bir geleceği birlikte kurabilmenin de parçasıdır.  

Anadolu’nun kadim halklarının torunları olarak, 102 yıllık acıları paylaşıyor, yaşanmış olan utancı ve insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde duyuyor, o süreçte yaşamını yitirenleri bir kez daha hüzün ve saygıyla anıyoruz. “ 

Halkların Demokratik Partisi

Merkez Yürütme Kurulu

24 Nisan 2017

Garo Paylan: Gelin inkarcılık tarihinin önüne geçelim

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan da ayrı bir açıklama yayımlayarak Ermeni soykırımıyla yüzleşilmesi çağrısı yaptı. 

Açıklama şöyle: 

Medz Yeğern’in [Büyük Felaket] üzerinden 102 yıl geçti. Ancak bu topraklarda yaşanmış büyük insanlık suçu olan Ermeni Soykırımı’yla hâlâ yüzleşilmedi. 

Oysaki Soykırım’la, geçmişle ve hakikatle yüzleşmek ülkemizde toplumsal barışın sağlanmasına ancak katkı sunabilir. Unutmayalım ki cezasız kalan her suç, ancak o suçların tekrarlanmasına sebep olur. Olmaya da devam ediyor...

Gelin hep birlikte, yazılan bu inkârcılık tarihinin önününe geçelim. Hakikatin ortaya çıkmasını sağlayalım. İyileşelim.

Ermeni Soykırımı kurbanlarını saygıyla anıyorum. 

Ruhları şad olsun."

Kategoriler

Güncel Gündem