ABD: Türkiye’nin hava harekatı koalisyon tarafından onaylanmıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin hava harekatının ABD liderliğindeki koalisyon tarafından onaylanmadığını, endişelerini Türkiye'ye ilettiklerini açıkladı.

Bakanlık sözcü vekili Mark Toner, Türkiye’nin geçtiğimiz pazartesi günü Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyine yönelik hava harekatından derin endişe duyduklarını söyledi. 

Toner hava harekatında peşmergelerin de yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

“Bu hava operasyonları koalisyon tarafından onaylanmadı ve Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşta ortak güçlerimiz arasında istenmeyen can kayıplarına neden oldu. 

Toner endişelerini Türkiye hükümetine doğrudan ilettiklerini belirtti ve  “Türkiye'nin PKK ile ilgili endişelerini anlıyoruz ama bu tür hareketler koalisyonun IŞİD’in peşinden gitme çabasına ve savaşı yürüten alandaki ortaklarımıza zarar veriyor” dedi.  

Erdoğan: Bilgilendirdik 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Reuters’a yaptığı açıklamada, ABD, Rusya ve Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin Sincar’daki operasyon öncesinde bilgilendirildiğini söyledi.

Erdoğan Sincar’ın PKK militanları için üs olmasına izin vermeyeceklerini, “son terörist imha edilinceye kadar” operasyonların süreceğini ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 24 Nisan pazartesi gecesi, Irak'ın Şengal ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok dağlarına hava saldırısı düzenlemişti

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim saldırı olacağını tahmin ettiklerini belirtmiş, “Şengal ve Rojava hedef alınıyor. Ancak direnen bir halk gerçekliği var, halkımız en üst düzeyde tepkisini gösterecektir. Koalisyon güçleri de sessiz kalmamalıdır” demişti.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya

Etiketler

Suriye ABD Irak YPG Şengal


Yazar Hakkında