Bakan Dinçer’in iddiasını İstanbul Valiliği yalanlıyor

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ‘Bu Dosyayı Kaldırıyorum’ adlı kitabın liselere dağıtılması ve içeriğinin nefret suçları kapsamında olup olmadığı hakkındaki soru önergesine verdiği yanıtta, kitabı, ‘milli reflekslerle yazılmış, mizahi bir kitap’ olarak tanımlamış, bu değerlendirmeye kaynak olarak da İstanbul Valiliği’ni işaret etmişti.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

İstanbul Valiliği Basın Müdürü Nazır Şentürk, Agos’a yaptığı açıklamada, söz konusu kitabın Valilik tarafından ‘mizahi’ olarak tanımlanmadığını, ilgili kurumlara kitabın dağıtılmasıyla ilgili bilgi verdiklerini, ancak bu tür bir ifade kullanmadıklarını açıkladı. Ermenileri ve Ermeni meselesi üzerine yazan yazarları hedef alan kitabı Agos, 9 Mart tarihli sayısında, ‘Bu kitabı okuyan o pankartı taşır’ sözüyle manşetine taşımıştı. Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan Kartal Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, “Ermeni iddiaları ile mücadele etmek benim görevim” açıklamasını yapmıştı.

‘Mizahi tarz’

İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Mart ayında verdiği soru önergesinde, ‘Bu Dosyayı Kaldırıyorum’ adlı kitapta ‘gizli Ermeni’, ‘sülük’, ‘kansız’, ‘soysuz’, ‘zıpçıktı’ gibi ağır hakaretlerin bulunduğunu belirterek, “Kitabın liselere dağıtılması konusunda Milli Eğitim’in bilgisi var mı, kitap hakkında MEB’in tavsiye kararı var mı?” diye sordu. Bakan’ın İstanbul Valiliği’ni kaynak göstererek yaptığı açıklamada “Söz konusu kitabın Kartal ilçesine bağlı liselerde bir bölüm öğrenciye ilçe kaymakamı tarafından hediye edildiği, hediye edilen kitap sayısının 500 adet olduğu ve hepsinin bandrollü olduğu, hiçbir idareciden kitapların imza karşılığı dağıtımının istenmediği belirtilmektedir” denildi.

Milletvekilinin, “Konuyla ilgili Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gök hakkında soruşturma açıldı mı? Dağıtımı yapılan kitap nefret suçları kapsamına girmekte midir?” sorularına ise Bakanlığın yanıtı, “Ermeni iddiaları ile ilgili yazanlar ve yapılan faaliyetler konusunda milli refleksle hareket edilerek mizahi bir tarzda eleştiri yapıldığı” oldu. Bakanlığın, Valiliği kaynak göstererek yaptığı bu açıklama üzerine İstanbul Valiliği Basın Müdürü Nazır Şentürk, kitap hakkında inceleme yaptıklarını, fakat Bakan’ın yanıtında geçen “Mizahi tarzda bir eleştiri” değerlendirmesinin kendilerine ait olmadığını söyledi.

Bu tür konularda araştırma yapılıp ilgili kurumlara iletildiğini belirten Şentürk, sorumuz üzerine Bakanlığa gönderilen bilgileri incelediğini ve böyle bir yorumun olmadığına dile getirdi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise sorularımızı yanıtsız bıraktı.

İĞFAL EDİLMİŞLER

Bakan Dinçer’in “Hiçbir bölümünde hiç kimse hedef alınmadı” diyerek sahip çıktığı kitapta, Ermeni meselesi üzerine yazan yazarlar ‘Ermeni Muhipleri Cephesi’ olarak tanımlanıyor. Kitabın yazarı Yunus Zeyrek’in hedefindekilerin başında Taner Akçam geliyor. Elif Şafak, Orhan Pamuk, Hasan Cemal, Murat Belge, Ferhat Kentel, Baskın Oran, Ali Bayramoğlu gibi isimlerle listesini uzatan Zeyrek, Etyen Mahçupyan’ın ise, “Köpeksiz köyde değneksiz gezdiğini” söylüyor. Yunus Zeyrek, bu yazarların “Çocukluk ya da gençlik yıllarında iğfal edilerek yanlış yollara düşürülmüş” olduğunu da öne sürüyor.

Irkçı ifadelerin yer aldığı kitaptaki bazı başlıklar ise, şöyle: ‘Bir ihanetin anatomisi’, ‘Böyle komşu düşman başına’, ‘Kuşatmanın yerli işbirlikçileri’ şeklinde… Kitabı liselere dağıtan Kartal Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Mart aynında konuyla ilgili olarak Agos’a yaptığı açıklamada devlet politikasına uygun kitapları herhangi bir kurumdan izin almadan dağıtmaya hazır olduğunu, Ermeni iddialarıyla hem şahsen hem de devlet adına mücadele edeceğini söylemişti. Hamurcu, söz konusu kitabı imzalayarak Agos’a da hediye etmişti.

Kategoriler

Güncel Gündem