DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un 1 Mayıs adresi Bakırköy

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, 1 Mayıs kutlamalarının Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştireceklerini duyurdu

DİSK Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı, DİSK üyesi sendikaların merkez ve şube yöneticileri ve işçiler katıldı.

Ortak açıklamada “Dört emek ve meslek örgütü başta olmak üzere, dost kurumlarla beraber, İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı başta olmak üzere, Türkiye’nin her yerinde olabildiğince yaygın, kitlesel, coşkulu ve HAYIR’LI 1 Mayıs buluşmalarını birlik içerisinde örgütleyeceğimizi ilan etmek istiyoruz” dediler.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde DİSK Başkanı Kani Beko’nun 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yapılmasına ilişkin talebini reddetmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, “Taksim Meydanı’nda ısrar edilmemesi gerektiğini” belirterek, Tandoğan Meydanı’nı adres göstermişti.

bianet’te yer alan habere göre, ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“1 Mayıs 1977’deki kontrgerilla katliamının 40’ıncı yılında da bu dayatmanın sürdürülmüş olması ölenlere ve işçi sınıfına saygısızlık olarak tarihe geçecektir. 15 Temmuz darbe girişimine karşı, bizler de dahil olmak üzere, yurttaşların buluştuğu Taksim alanı ne yazık ki yeniden yasaklı meydan haline getirilmiştir.

“Hukuku, demokrasiyi, evrensel temel hak ve özgürlükleri yok saymayı bir rejim biçimi olarak benimsemiş anlayışa karşı, bu yıl her zamankinden çok daha yaygın, kitlesel ve coşkulu bir biçimde buluşmayı görev biliyoruz.

“Emekçilerin haklarını geliştirmeyen, aksine zarar veren ve tek adam rejimini dayatan bir anayasa için referanduma gidildi. Devletin tüm olanaklarının kullanılmasına, tek sesli medyaya, hayır diyenlerin engellenmesine rağmen yurttaşların en az yarısı Hayır dedi. Böyle bir anayasa değişikliği ile ülke huzur, barış ve istikrar bulamayacaktır. Türkiye’nin acil ve yaşamsal ihtiyacı eşitlikçi, özgürlükçü, laik ve sosyal bir Anayasadır. Halkın en az yarısının Hayır dediği bir rejim değişikliğini, cebren ve hile ile meşrulaştırma girişimlerine karşı 2017 1 Mayıs’ı çok daha anlamlı ve önemli hale gelmiştir.

“2017 1 Mayıs’ı, milyonların hayır’lı buluşmaları olarak örgütlenecektir. Yüz binin üzerinde kamu emekçisini ve işçiyi, haklarında hiçbir yargı kararı bulunmadan işinden eden Kanun Hükmünde Kararnamelere, OHAL fermanlarına Hayır demek için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Sendikal örgütlenme hakkını KHK ile ortadan kaldıran, kamu emekçilerinin toplu iş sözleşmesi hakkını ve kazanımlarını yok sayan antidemokratik uygulamalara teslim olmayacağız. Halkın seçtiği vekillerinin yaptığı Seçim Yasası’nı yok saymayı marifet bilen YSK örneğinde olduğu gibi, adaletin çivisinin çıktığı, meclisin tamamen yok sayıldığı tek adam rejimine 1 Mayıs meydanlarında tüm gücümüzle Hayır diyeceğiz.”

2013’den beri yasaklı 

1 Mayıs Taksim’de ilk defa 1976 yılında kitlesel olarak kutlanmış, 1977’de 34 kişinin hayatını kaybettiği ve tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçen 1 Mayıs’ın ardından 1979'da Taksim Meydanı yasaklı meydan haline gelmişti.

2009 yılına kadar yasaklı kalan meydanda o yıl yaklaşık beş bin kişinin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı, Valilikten alınan söze ragmen polis müdahale etti. 

2009’da TBMM Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'ın, "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tatil olmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi. 

2010, 2011 ve 2013 1 Mayısları Taksim’de polis müdahalesi olmadan kutlandı.

Taksim Meydanı, 2013 yılından beri 1 Mayıs kutlamalarına kapalı. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında