Aurora Ödülü’nün finalistleri belli oldu

Bu sene ikinci kez sahibini bulacak olan ‘Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü’nün beş finalisti açıklandı.

İsmini, Ermeni Soykırımı’nda akrabalarının katledilişine tanık olan ve kendisi mucize eseri sağ olarak kurtulan Aurora Mardiganian’dan alan Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü (Aurora Prize for Awakening Humanity) bu sene ikinci kez verilecek. 

Geçen sene ilk defa 24 Nisan’da Yerevan’da düzenlenen törenle sahibini bulan ödül, olağanüstü zor koşullar altında insanlık için mücadele edenleri onurlandırmayı amaçlıyor. 

2017 yılının Aurora ödülü için, 66 ülkeden aday gösterilen 254 kişi arasından seçilen beş finalist geçtiğimiz günlerde açıklandı. 

Ödül Komitesi’nin, “cesaretleri ve insan hayatını koruma konusundaki sorumlulukları nedeniyle” aday olarak gösterdiği beş finalist şöyle: 

Somali’deki Elman Barış ve İnsan Hakları Merkezi (Elman Peace and Human Rights Centre) kurucuları Fartuun Adan ve Ilwad Elman. Adan ve kızı Elman tarafından kurulan merkez, çocuk askerlerin rehabilitasyonu için çalışıyor.

Afganistan’daki Noor Eğitim ve Kapasite Geliştirme Derneği’nin (Noor Educational and Capacity Development Organization) Genel Başkanı Jamila Afghani. Geçirdiği çocuk felci nedeniyle ortopedik engelli olan Afghani, kadınların ve kız çocuklarının okuması ve eğitimi için çalışıyor. 

Sudan’daki Nuba Dağlarında bulunan Mother of Mercy Hastanesi’nde görev yapan Katolik misyoneri Dr. Tom Catena, 500 bin kişinin yaşadığı savaş bölgesinde kalıcı olarak görev yapan tek doktor olan Catena, yaklaşık 10 yıldır çalıştığı hastanede her yıl binden fazla ameliyat yapıyor.  

Suriye’deki Madaya Field Hastanesi’nde çalışan Muhammad Darwish, iç savaşın hüküm sürdüğü ülkede, kuşatma altındaki bölgelerde çoğu çocuk olan hastalarına bakıyor.  

Kongo’daki Panzi Hastanesi’nin kurucusu olan jinekolog Dr. Denis Mukwege, ülkedeki 50 binden fazla cinsel şiddet mağduruna fiziksel, psikolojik ve hukuki destek sağlarken bir yandan da cinsel şiddet faillerinin suçlarının açığa çıkarılması için mücadele ediyor.  

28 Mayıs’ta Yerevan’da düzenlenecek törenle verilecek Aurora Ödülü’nün kazananı 100 bin Dolar ödülün yanı sıra, kendisine ilham veren kuruluşlara dağıtması amacıyla 1 milyon dolarlık bir fonun da sahibi olacak. 

Aurora Ödülü seçici komitesi, Vartan Gregorian’ın yanı sıra oyuncu George Clooney, Nobel ödüllü yazarlar Oscar Arias, Shirin Ebadi ve Leymah Gbowee, İrlanda eski cumhurbaşkanı Mary Robinson, insan hakları aktivisti Hina Jilani, Avustralya Eski Dışişleri Bakanı Gareth Evans ve Meksika Eski Cumhurbaşkanı Ernesto Zedillo’dan oluşuyor.  

Ödülün seçici kurulunun başında bulunan Vartan Gregorian, finalistlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Her adayın bulunduğu coğrafya ve içinde bulundukları koşullar farklı olsa da benzerlikleri onları birleştiriyor. Yardıma ihtiyacı olanlar için kendi hayatını tehlikeye atarak çalışan bu insanlar desteklemek Aurora’nın görevi” ifadelerini kullandı. 



Yazar Hakkında