Soykırım tüm dünyada anıldı

Ermeni Soykırımı’nın 102. yıldönümü olan 24 Nisan’da dünyanın pek çok şehrinde soykırım kurbanları için anma törenleri düzenlendi.

Ermenistan’daki anmaların adresi önceki senelerdeki gibi Soykırım Anıtı olurken, ABD’nin Los Angeles, Boston ve New York şehirlerinde geniş katılımlı yürüyüşler yapıldı. Fransa, Avusturalya, Rusya, Kanada, Lübnan ve Uruguay gibi Ermeni toplumunun bulunduğu pek çok farklı ülkede de anma etkinlikleri düzenlendi.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’daki Soykırım Anıtı’nda (Tsitsernakaberd) Tüm Ermeniler Katolikosu II Karekin’in yönettiği ayinde soykırım kurbanları anıldı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve eşi Rita Sarkisyan da Tsitsernakaberd Anıt Kompleksini ziyaret edenler arasındaydı. Sarkisyan anıta çelenk bıraktı. Sabah erken saatlerden itibaren binlerce Ermenistan vatandaşının akın ettiği Tsitsernakaberd’i ziyaret edenler arasında ünlü müzisyen Cahrles Aznavour’un oğlu Nikola Aznavour da vardı. Ailesi adına soykırım anıtını ziyaret eden Aznavour, “Ziyaretimin temel mesajı genç nesle her zaman burada olmaları gerektiğini anlatmak. Ermenistan’ın güçlü ve birleşik olmasına destek olmalıyız” dedi.

Los Angeles’ta ise on binlerce kişi 24 Nisan günü şehirdeki Türkiye Başkonsolosluğu’na yürüdü. Ermeni Soykırımı Komitesi tarafından tertip edilen yürüyüşe siyasetçiler ve aktivistlerin yanı sıra Ermeni toplumuna bağlı gençlik grupları ve hak örgütleri de katıldı. Yürüyüşten önce Los Angeles Valisi Eric Garacetti yönettiği bir etkinlik düzenlendi.

New York’un Times Meydanı’nda 23 Nisan günü yapılan etkinlikte ise yaklaşık bir buçuk milyon insan toplandı. Ermeni toplumundan üst düzey temsilcilerin yanı sıra ABD Kongre Üyesi Frank Pallone da kalabalığa dahil oldu. Kongre’deki ‘Ermeni Meselesi Komisyonu’nun kurucusu olan ve ayrıca yakın zamanda Kongre’ye Ermeni Soykırımı’nın tanıması için bir tasarı sunmuş olan Pallone yaptığı konuşmada, “Hepiniz yürümeye, mektuplar yazmaya ve harekete devam ettikçe tanıma da hayata geçecek” dedi. Anmaya katılanlar arasında Kongre Üyesi Carolyn Maloney ve ABD Senatosu Azınlıklar Lideri Senatör Chuck Schumer de bulunuyordu.

Ermeni Gençlik Federasyonu ve Ermeni Devrimci Federasyonu’nun Boston’da düzenlediği anmada ise yüzlerce kişi 24 Nisan günü Türkiye’nin Boston Başkonsolosluğu’na yürüdü.

Fransa’nın başkenti Paris’teki anma etkinliğine ise ülkedeki başkanlık seçimlerinde ikinci tura kalan ve 7 Mayıs’taki son seçimde ipi göğüslemesi beklenen Emmanuel Macron da katıldı. Fransa Ermeni Örgütleri eski ve yeni başkanları Murad Papazian ve Ara Toranian ile birlikte yürüyen Macron, 102 yıl önceki katliamların uluslararası düzeyde soykırım olarak tanınması için mücadeleye devam edeceğini söyledi. Etkinliğe şimdiki Fransa Başkanı François Hollande ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da katıldı.

 

 



Yazar Hakkında