Dört kilisede 24 Nisan ayini

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi tarafından Samatya Surp Kevork Kilisesi, Yeşilköy Surp İstepannos Kilisesi, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi ve Kadıköy Surp Takavor Kiliselerinde 24 Nisan için Surp Badarak ayini düzenlendi.

Başepiskopos Aram Ateşyan’ın Feriköy Surp Vartanats Kilisesi’nde riyaset ettiği ayini Peder Zohrab Civanyan sunarken ayinde Türkiye Ermeni Katolikleri Dinî Önderi Kerabaydzar Levon Zekiyan, Başrahip Tatul Anuşyan, Başrahip Apraham Fıratyan, Rahip Mağakya Beskisizyan, Kıdemli Peder Antreas Hagopyan, Kıdemli Peder Sarkis Kuyumcuyan, Diyakos Agop Minasyan’da hazır bulundu. Ayine Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Vazken Barın, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ermenistan Daimi Temsilcisi Arsen Avagyan ve İgor Mardirosyan katıldı. 

Kilisenin kapısında geniş güvenlik önlemleri alınırken bu yıl ayine devlet temsilcisi katılmadı. Ayinde vaaz veren Başepiskopos Aram Ateşyan 1915’te yaşamını yitirenler için dua edilmesini vurgulayarak, vaazına söyle devam etti;

“Ermeniler tarihlerinde büyük acılar, çileler çekmiş bir millettir. Biz binlerce kişiydik 100 yıl geçti daha da eksiğiz. Ama son zamanlarda yaşanılan önemli gelişmelerden dolayı devletimize teşekkür ederiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da acılarımızı bizimle paylaşıyor. Bu yıl 24 Nisan Ayinini tek kilisede ayin yapmak istemedik, dört kilisemizde ayinlerimiz gerçekleşti. Biz Ermeniler dünyaya güzel şeyler vermişizdir, bizleri öyle de tanısınlar. İnsan hayatına her zaman acılar olur, acılar paylaştıkça hafifler.”

Ateşyan, İsa Mesih’in sözlerini de anımsatarak “Bu dünya büyük acı ve eziyetlerle dolu. Ne kadar da insan böyle şeyleri arzu etmese de bu acıları yaşıyoruz. Hayat içinde biz istesek de istemesek de dar ve zor yollar var. Ermeni halkı da eziyet gören halklar içerisinde öncelikli sıralarda.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başepiskopos Aram Ateşyan’a gönderdiği mektup ise ayinden sonra geldiği için ayin sırasında okunmadı.

 

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.