Kalfayan’ın görkemli 150. yıl kutlaması

Kalfayan Okulu’nun kuruluşunun 150. yılı vesilesiyle, 23 Nisan Pazar günü Vorvots Vorodman Kilisesi Patrik Mesrop Mutafyan Kültür Merkezi’nde, ‘Geleneksel Ermeni Kıyafetleri’ başlıklı bir defile düzenlendi.

Kostüm tasarımcısı Julia Mutlu’nun hazırladığı defileye hayırseverler, vakıf başkanları, yöneticiler ve davetliler katıldı. Motif ve takı tasarımlarını Janin Papazyan’ın üstlendiği 120 kıyafetten oluşan, Julia Mutlu’ya ait koleksiyon, Aram Gosdanyan’ın koreografileriyle renklendi. Kendileri için özel olarak dikilen dönem kıyafetleriyle kucakta podyuma çıkarılan ikiz bebekler ise, defilenin ilgi odağı oldu. 

Rahibe, başrahibe, diakos ve katolikos kıyafetlerinin de büyük beğeni topladığı sahnede, katolikos kıyafeti sergilenirken Ermeni Soykırımı’nın 102. yılına ithafen ‘Der Voğormia’ ilahisi okundu. Işıkların karartıldığı salonda, defile ekibi ellerinde mumlarla duaya eşlik etti. Julia Mutlu, Janin Papazyan ve Aram Gostanyan’a birer teşekkür plaketi verilmesiyle son bulan defilenin ardından davetliler, kutlama yemeği için Kazaz Artin Amira Salonu’na geçti.

‘Tek kız yatılı okulu’

Kalfayan Okulu Kadınlar Kolu’nun düzenlediği yemek, okulun kuruluşunun 150. Yıldönümü için hazırlanan videonun gösterilmesiyle başladı. Gösterimin ardından, Kalfayan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Diana Kamparosyan, gecede emeği geçenlere teşekkür etti. Kalfayan Okulu Müdürü Tamar Nergis ise, bugünlere gelmenin kolay olmadığını hatırlattığı konuşmasında, Kalfayan’ın misyon ve değerlerine değindi: “Bugün Kalfayan, kendisine emanet edilen öğrencilerin yanında Anadolu’nun çeşitli şehirlerinden gelmiş onlarca çocuğa kucak açan tek kız yatılı okulu, onlara kendi kültürünü kimliğini, dilini öğreten sevgi dolu şefkatli bir yuvadır. Bunun yanında, modern çağın gerektirdiği her türlü bilgi ve beceriye sahip, ahlaklı, anadiline hâkim, vizyon sahibi bireyler yetiştirmek talebimizdir. Geçmişimizden aldığımız güçle, geleceğimize sahip çıkarak almış olduğumuz emanete yeni başarılar ekleyeceğimize eminiz, çünkü biz Kalfayan’ız.”

Mini müzayede

Konuşmaların ardından sırayla sahne alan Erlin Tomaoğlu ile Maral Çapan Ataman, seslendirdikleri şarkılarla geceyi renklendirdi. Kutlama yemeğinin özel anlarından biri de Kalfayan Yetimhanesi Vakfı’na katkı sağlamak amacıyla düzenlenen müzayede oldu. Raffi Portakal ve kızı Maya Portakal tarafından yönetilen müzayedede, mücevher ustası Sevan Bıçakçı’nın yakut ve pırlantayla süslenmiş haç kolyesi, fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in ‘Mehtaplı gecede Ararat’ başlıklı fotoğrafı ve ressam Artin Demirci’nin ‘Mahşer’ adını verdiği seriye ait yağlıboya tablosu açık artırmayla satışa sunuldu. Sevan Bıçakçı’nın tasarladığı kolye 14 bin TL’ye Melisa Gülmezgil’e, Artin Demirci imzalı yağlı boya tablosu 32 bin TL’ye Surp Agop Vakfı adına Bernar Sarıbay’a ve Ara Güler imzalı fotoğraf 50 bin TL’ye Dikran Gülmezgil’e satıldı. Müzayedenin ardından sahne alan Bartev Garyan, Ermenice şarkılar seslendirdi. Gece, organizasyon heyetinin 150. yıl pastasını kesmesiyle sona erdi. 

Kalfayan Okulu Tarihçesi

Kalfayan Okulu 1866’da Nerses Varjabetyan Efendi ve Patrik Boğos Efendi’nin desteğiyle Rahibe Sırpuhi Nişan Kalfayan tarafından kuruldu. 1800’lü yıllarda İstanbul’da başlayan kolera salgınının ardından öksüz kalan 2 ila 10 yaş arasında 17 kız çocuğunu Hasköy’deki evinde toplayan Sırpuhi Kalfayan, çocuklara oya, dival ve Selçuki sim işlerini öğretmeye başlayarak Kapalıçarşı’ya seçkin sırmacılar yetiştirdi. 

Sırpuhi Kalfayan 24 yıl süren hayır çalışmalarından sonra, bir vasiyetname düzenleyerek, Kalfayan Yetimhanesi’nin hayatlarını hayır işlerine vakfetmiş rahibeler tarafından yönetilmesini istedi. Onun bu vasiyetine uygun olarak 1889’daki ölümünden sonra, yardımcılarından Yeranuhi Ohannesyan, daha sonra da Kristin Papazyan bu kurumun başına geçti.

İlk zamanlar dinî bir kimlik taşıyan kurum, 1900 yılında eğitim öğretim çalışmalarına başladı. Bu çalışmalara zamanın ruhbanlarından olan eski İstanbul Patriği Mesrop Naroyan ve Reteos Tateosyan gibi değerli öğretmenler katkı sağladı.

I. Dünya Savaşı’na kadar şahsi ve hususi bir kimlik taşıyan yetimhane, zamanla Ermeni cemaatinin sahiplendiği bir hayır kurumuna dönüştü. Cumhuriyetin ilanından sonra 14 Haziran 1928’de resmî kimlik kazanarak Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir eğitim kurumu halini aldı. 

Kalfayan İlkokulu’nun Halıcıoğlu’ndaki binası çevre yolu yapımı nedeniyle istimlak edilince, okul 1971 yılında Üsküdar Altunizade’deki yazlık olarak kullanılan binalarına taşındı. Okul bahçesinin içinde bulunan ve yemekhane olarak kullanılan ahşap bina, 1979’un yaz aylarında onarılarak yatakhane ve yemekhane binası olarak hizmete açıldı.

1999-2000 öğretim yılında Özel Semerciyan Cemaran İlköğretim Okulu Kalfayan Okulu’na katıldı ve Cemaran’ın Yenimahalle’deki binasında hizmet vermeye başladı. 2000-2001 öğretim yılında ise, bu okul da Özel Nersesyan Yermonyan İlköğretim Okulu’yla birleşti. 

Kategoriler

Toplum Okullar

Etiketler

Kalfayan


Yazar Hakkında