Definecilerin manastır saldırısına önlem alan yok

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Doğanköy’de (Tortan) definecilerin son kurbanı Surp Dırtad Manastırı oldu. Son haftalarda definecilerin artan saldırıları karşısında resmi makamlara şikayette bulunan fakat sonuç alamayan ilçe sakinleri çaresiz.

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Doğanköy yakınlarında bulunan Surp Dırtad Manastırı, definecilerin özellikle son haftalarda artan saldırılarına maruz kalıyor. Ermeni kültür mirasına ait yapılara yönelik defin yağmaları cezasız kalırken, son örnek Erzincan’daki manastır oldu. 

Agos’a konuşan köy sakinleri, en son geçen hafta ellerinde definecilerin ellerinde kazmalarla manastıra geldiğini, definecileri uyarmaları üzerine de kendilerini ölümle tehdit ettiklerini belirttiler. Bölgedeki resmi yetkililerin durumdan haberdar olduğunu, her seferinde jandarmaya şikayet ettiklerini belirten sakinler, yine de ‘definecilerin suç üstünde yakalanması gerekir’ gerekçesiyle hiçbir işlemin yapılmadığını belirtiyor. 

Köy sakinlerinden birinin son olarak kilisenin korunmasına yönelik olarak Erzincan Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne verdiği dilekçeye gönderilen cevapta, ‘Köy içersinde bulunan ve yıkılmak üzere olan kilisenin koruma altına alınması istenmektedir. Arşiv kayıtlarında yaptığımız incelemede, anılan kilise Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 29.04.2005 tarih ve 93 sayılı karar ile koruma altına alınmıştır” deniyor. 

Surp Dırtad Manastırı, 2005 yılından beri ‘Doğanköy Kilisesi’ adıyla sit alanı olarak tescilli. Ancak manastır koruma altına alınmasına rağmen restore edilmediği için de yıkılmaya yüz tutmuş durumda. 

Raymond Kevorkian’ın ‘1915 Öncesinde Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeniler’ kitabında yer alan bilgilere göre, 20. yüzyılın başında Tortan (Doğan) yerleşiminde 46 Ermeni hanesi yaşıyor, 70 öğrencinin eğitim gördüğü bir okul bulunuyordu. Yerleşimde Surp Dırtad Manastırı’nın yanı sıra Meryem Ana Kilisesi de bulunuyordu.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.