Barış Akademisyenleri'nden açlık grevi dayanışması

Bir grup Barış Akademisyeni, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işe iadeleri talebiyle birer günlük süreli-dönüşümlü açlık grevi eylemine başladı.

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile üniversitedeki araştırma görevliliği ve öğretmenlikten atılan Nuriye Gülen ile Semih Özakça, Ankara’da Yüksel Caddesi’nde “İşimi istiyorum” eylemlerinin 178., açlık grevinin 58. günündeler. 

Ankara Tabip Odası ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın da aralarında bulunduğu kuruluşlar, geçtiğimiz günlerde TBMM önünde, akademisyenlerin sağlıkları için kritik bir dönemde olduğunu söylemişti. 

Barış Akademisyenleri, Gülen ve Özakça'ya destek için İstanbul Kadıköy’de Khalhedon Meydanı'nda açlık grevine başladı. 

bianet'ten Beyza Kural'ın haberine göre, eylemin ilk gününde Esra Mungan 24 saatlik açlık grevi yapacak. Saat 11.00'de basın açıklaması ile başlayan eylem saat 20.00'ye dek alanda devam edecek.

Meydanda yapılan açıklamada Dersim, Ankara ve yurtdışında da eylemler olacağı belirtildi.

Fatma Gök, Dilek Hattatoğlu, Hülya Dinçer ve Esra Mungan’ın okuduğu açıklamada “Ölümden değil yaşamdan yanayız” dendi.

Kamuoyunu açlık grevlerinin 58. Gününde olan Gülmen ve Özakça’nın taleplerine destek vermeye, yetkilileri de derhal işe iadeyi gerçekleştirmeye çağırdılar.

Fatma Gök, Dilek Hattatoğlu, Hülya Dinçer ve Esra Mungan’ın okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

“Bir geceyarısı KHK'sı ile işlerinden edilen Akademisyen Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih Özakça, işlerine geri dönme talepleriyle Ankara'nın ortasında, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde 58 gündür açlık grevindeler. İşlerini geri isteyen arkadaşlarımıza destek olmak için bir grup Barış Akademisyeni olarak bulunduğumuz yerlerden sesimizi yükseltiyoruz: Nuriye Gülmen ve Semih Özakça Yalnız Değildir. Bedenlerini 58 gündür açlığa yatırmış arkadaşlarımızın sesine ses katmak, açlığına ortak olmak için bulunduğumuz kentlerde süreli-dönüşümlü açlık grevine başlıyoruz. 

“Ülkenin doğusundan batısına adeta bir açık hava hapishanesi ve yargısız infazlar coğrafyası haline geldiği, yüzbinlerce insanın işinden ve yerinden edildiği, yine daha birkaç gün evvel yepyeni bir KHK'yla işten atılan Dicle Üniversitesinden meslektaşlarımızın 1.5 yıl önce attıkları bir barış imzası sebep gösterilerek kabul edilemez şekilde gözaltına alındığı, her yerin adeta bir yıkım ve korku alanına dönüştüğü, aynı zamanda adalete ve özgürlüğe açlığımızın da had safhaya ulaştığı bu dönemde mücadelemizi farklı demokratik yollarla, tüm bu zulme karşı direnenlerle ve onlardan da aldığımız güçle ortak bir şekilde sürdüreceğimizi duyururuz. 

“Arkadaşlarımızın açlığını paylaşarak, onların haklı taleplerine destek verdiğimizi, hiçbir baskıyı kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz.

“İnsana yakışır, onurlu bir yaşam talebimizle, barış içinde bir arada olma isteğimizle, tüm demokrasi yanlısı güçlerle, bu ülkenin düşünen ve yaratan insanlarıyla, barış ve dayanışma isteğimizle dostlarımızın haklı talepleri için yanlarındayız. Biz yaşamdan yanayız, ihraç edildiği için intihar eden insanları da görüyoruz. Bunun için haksız ihraçlara artık bir son verilmesini ve haksız bir biçimde işinden atılan tüm kamu emekçilerinin derhal işlerine iade edilmesini talep ediyoruz 

“Tüm basını ve kamuoyunu, açlıklarının 58. gününde, sağlık durumları geri dönülemez bir noktaya yaklaşan Nuriye ve Semih'in taleplerine destek vermeye, yetkilileri de arkadaşlarımızı derhal işlerine iade etmeye çağırıyoruz."

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında