Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Macron

Fransa cumhurbaşkanlığının ikinci tur seçimlerini, geçen yıl başlayan ‘En Marche’ (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron oyların yüzde 65'ini kazanarak Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Fransa cumhurbaşkanlığının ikinci tur seçimlerini En Marche (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron, oyların yüzde 65'ini alarak kazandı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in oy oranı yüzde 35'te kaldı.

Macron, aynı zamanda şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi ve en genç cumhurbaşkanı oldu. 

Yeni cumhurbaşkanının görevi 14 Mayıs'a kadar François Hollande'dan devralması bekleniyor.

Macron, galibiyeti sonrası yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında şunları söyledi: 

“Cesaretle savaştınız ve bu gece siz kazandınız. Aylardır yaptıklarımızın hiçbir benzeri bulunamaz. Herkes bize imkansızın peşinde olduğumuzu söyledi. Aldığınız riskler için, güveniniz ve verdiğiniz sorumluluklar için çok teşekkür ederim. Güveninizi boşa çıkarmamaya çalışacağım. Bu gece ayrıca bana Cumhuriyet'i korumak için oy veren tüm seçmenlere sesleniyorum: Açık çek almadığımın bilincindeyim, Cumhuriyet'i korumak için her şeyi yapacağım."

“Le Pen'e oy verenlere de sesleniyorum: Bugün öfkenizi dile getirdiniz, buna saygı duyuyorum. Ve önümüzdeki beş yıl boyunca bir daha aşırı sağa oy vermemeniz için her şeyi yapacağım."

“Bu gece Louvre'da olan herkese sesleniyorum: Bütün Avrupa'nın ve dünyanın gözü bizde. Bizden aydınlanmanın değerlerini ve özgürlüğü korumamızı bekliyorlar. Sorumluluğumuz çok büyük. İnsanlarımızın ve ülkemizin birliğini istiyorum. Size hizmet edeceğim. 

Siyasi hareket "En Marche"ın (Yürüyüş) halen milletvekili yok. Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı önümüzdeki ay yapılacak olan genel seçimlerde bu durumu değiştirmeyi umuyor ve tüm seçim bölgelerinde aday gösterme sözü verdi.  

Macron kimdir?

Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, 21 Aralık 1977’de Fransa’nın Amiens kentinde doğdu.

Doktor bir anne ve nörolog bir babanın oğlu. Kendisinden iki yaş büyük erkek kardeşi ve 5 yaş küçük kız kardeşi var.

Macron, küçüklüğünde piyano dersi aldı. Piyanodaki ustalığı ona yıllar sonra profesyonel hayatında “Finansın Mozartı” lakabının takılmasına sebep oldu.

İlk eğitimini Cizvit ve Katolik kilisesinin kontrolündeki okullarda aldıç Daha sonra Paris X-Nanterre üniversitesinden felsefe, Siyasi Etüdler Enstitüsü’nden (IEP) siyaset bilimi diploması aldı.

Fransa’da son 60 yılın yöneticilerinin vazgeçilmez okulu olarak gösterilen Ulusal İdarecilik Okulu’ndan (ENA) mezun oldu. Macron, 15 yaşındayken tanıştığı tiyatro öğretmeni Brigitte Trogneux ile 2007'de evlendi. İlk evliliğinden üç çocuğu olan 64 yaşındaki Trogneux'in yedi de torunu bulunuyor.

Macron 2004-2008 yılları arasında maliye müfettişi olarak çalıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye ekonomi alanında bir reform paketi raporu hazırlayan ekonomist ve yazar Jacques Attali, Macron’u yardımcısı olarak yanına aldı.

Devlet memurluğundan istifa eden Macron, kariyerini özel sektörde devam ettirerek Rotschild Bankasında işe girdi. François Hollande döneminde 34 yaşındayken Ekonomi Bakanı oldu.

2016’nın nisan ayında isim ve soyisminin baş harfleriyle başlayan En Marche (Yürüyüş) Hareketi’ni kuran Macron, aynı yıl ağustos ayında da Ekonomi Bakanlığından istifa ederek cumhurbaşkanlığı seçimleri için bağımsız adaylığını ilan etti.

Skandallarla dolu bir ön seçim ve kampanya döneminde Macron, rakiplerinin aksine anketlerde oy oranını sürekli artırdı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında