Belge Yayınları'na polis baskını: 2 bini aşkın kitaba el kondu

Gazeteci Ragıp Zarakolu ve 2002'de yaşamını yitiren eşi Ayşenur Zarakolu'nun kurduğu Belge Yayınları'na polis baskını düzenlendi. Baskında polis 2 bin 170 kitaba el koydu.

40 yıldır yayın hayatına devam eden Belge Yayınları, polis tarafından basıldı. 

Direnişteyiz’den Hayri Tunç’un haberine göre, 40 yıldır muhalif bir çizgide yayıncılık yapan ve defalarca baskına uğrayan, bir çok kitabı hakkında dava açılan Belge Yayınları basıldı. Yayınevinin Cagaloğlu’nda bulunan yerine gelen polisler, “bandrolsuz kitap” ihbarı var iddiasıyla hem yayınevinde hem de depoda arama yaptılar. ‘Devletsiz Kürtler’ ve ‘Ölümden Zor Kararlar’ adlı kitaplar için toplatma kararı olduğunu söyleyen polisler, yayınevinde bulunan, 1980’lerden, 1990’lardan kalma kitapları, toplatma kararı olmadığı halde alıp götürdüler. Yaklaşık 2000 kitaba el koyan polisler yayınevi çalışanı Mehmet Ali Varış’ı gözaltına alıp daha sonra serbest bıraktı. 

Sol haber sitesinde yer alan habere göreyse, bir grup öğrenci Belge Yayınları'na, bir ziyarette bulunacaktı. Ziyareti gerçekleştiren öğrenciler, geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz Server Tanilli'nin 1978 yılında, İstanbul Üniversitesi'nde akademisyen olduğu dönemde uğradığı suikastı da hatırlatmak amacıyla, '1978'den günümüze aydınlara ve ilerici akademisyenlere uygulanan baskılarda bir değişiklik yok' konulu bir de basın açıklaması gerçekleştireceklerdi. 

Öğrenciler konuyla ilgili hazırladıkları bir duyuruyu İstanbul Üniversitesi'nin panolarına da astılar. Duyuruyu panolarda gören polislerin, duyurunun içeriğini yanlış anladığı öne sürüldü.

Polislerin, bugün Belge yayınevinde bir anma gerçekleştirileceğini ve bu anmada Ragıp Zarakolu ile 29 Kasım'da hayatını kaybeden Server Tanilli'nin konuşmacı olduğu şeklinde anladıkları iddia edildi.



Yazar Hakkında