Avusturya mahkemesinden Facebook'ta nefret söylemi kararı

Avusturya'nın temyiz mahkemesi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'un "nefret söylemi" içeren tüm mesajları kaldırması gerektiğine hükmetti.

Yeşiller Partisi’nin, parti lideri Eva Glawischnig aleyhine Facebook'ta sahte bir hesap üzerinden paylaşılan ve hakaret içeren mesajların kaldırılmasını istediği başvurusunu değerlendiren Başkent Viyana’daki mahkeme, Facebook’un nefret söylemi içeren mesajları, dünya çağında kaldırması gerektiğine hükmetti. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Temyiz mahkemesinin kararının uluslararası çapta yansımaları olabileceği bildiriliyor. Viyana Ticaret Mahkemesi Aralık ayında aldığı kararda, Facbook'un bu nefret mesajlarını, sadece Avusturya genelinde engellemesini talep etmişti.

Temyiz mahkemesi ise sosyal paylaşım sitesinin bu mesajları dünya çapında kaldırması gerektiğine hükmetti.

Mahkemenin kararını yorumlayan Avusturya Yeşiller Partisi'nin milletvekillerinden Dieter Brosz, Faceook'un artık sadece bir platform olduğunu iddia edemeyeceğini,

"nefret söylemi" içeren mesajların engellenmesinde sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Facebook'un avukatları ise mahkemenin kararı ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Almanya hükümeti de geçen ay, sosyal paylaşım sitelerinin, "nefret söylemi" içeren mesajları hızla kaldırmamaları halinde 50 milyon euroya kadar para cezasına çarptırılabilmelerini öngören bir planı onaylamıştı.

 

 



Yazar Hakkında