Agos'ta bu hafta

Agos'un 11 Mayıs tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar..

AGOS’UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN 

 

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 


GÜNCEL

*‘Siyah çelenk’e ceza  

Agos gazetesi önüne 24 Nisan 2015 tarihinde siyah çelenk bırakıp tehdit mesajları içeren açıklamalar tehdit ve ırk, din farklılığına dayanarak alenen aşağılamak suçundan ceza aldı. Mahkeme, cezayı en alt sınırdan verdi, cezalarda indirim yaptı ve hapis cezasını erteledi. 

*Dink davası iddianamesi iade edildi

Hrant Dink cinayetine ilişkin hazırlanan ve ana davayla birleşme talebiyle 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 3. iddianame savcıya iade edildi. 

*‘Ruhban Okulu’nun kapalı olması uykusuz bırakıyor’

Ekümenik Patrik Bartholomeos Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı olmasına tepki gösterdi. Çözüm için her türlü desteğe açık olduklarını söyledi. 

*Yeniköy Panayia Kilisesi 180 yaşında

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nin kuruluşunun 180. yıldönümü ve Vakfın Muhsin-i Azamı (büyük hayırsever) Stefanos Karateodori’nin 150. ölüm yıldönümü münasebetiyle 6-7 Mayıs’ta ibadet törenleri ve etkinlikler düzenlendi. 

*Suruç hâlâ kapalı bir kutu’

Suruç Katliamı’ndan sağ kurtulan Gökçe Çetin ve Merve Kanak, geçen iki yılı, dava sürecini ve adalet beklentilerini anlattı. 

TOPLUM

*Seçim süreci yüksek ruhanilerin gündeminde 

Ermenistan’da Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II ile görüşecek olan Bekçiyan daha sonra Vehapar Karekin II ile birlikte Moskova’da düzenlenecek Yüksek Ruhani Kurul’a katılacak.

*Aslangil: Kamuoyu yanlış yönlendiriliyor 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Patrik seçimi için Ermeni toplumuna muvaffakiyetler dilemiş olmasına rağmen süreç hala  ilerlemiyor. Başepiskopos Ateşyan Valiliğe bir bildirimde bulunmama yolunu tercih ederken VADİP Başkanı ve Surp Pırgiç hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu da bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan ile biraraya gelme arayışında. Yaşanan bu süreçte bir de böylesi bir görüşmeyi beklemenin anlamı olup olmadığını ve son dönemde yaşanan gelişmeleri, Avukat Sebuh Aslangil’e sorduk. Aslangil, sürecin zaafa uğratıldığını, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini ve Değabah Bekçiyan’ın artık aktif olarak göreve başlaması gerektiğini söyledi.

*FOTO GALERİ - Maral bir kez daha büyüledi

Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun gösterisi izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Patrik seçimi sürecinde yaşanan gelişmelerin de iz bıraktığı konseri kalabalık bir seyirci topluluğu izledi.

*BİN DERT BİR DERMAN - Çocukları rotavirüsten aşıyla koruyun 

Özellikle altı ay ile iki yaş arasındaki çocuklarda, ateş, kusma, ishal ve karın ağrısıyla kendini gösteren rotavirüs, temasla yayılabilen bulaşıcı bir hastalık.En etkili korunmanın aşılama yöntemiyle sağlandığı rotavirüsü, Pediatri Uzmanı Dr. Hilda Çerçi Özkan’la konuştuk.

ORTA SAYFA  

*‘Kürtlerin Ermenistanı’nı yetiştiren çocuk kitaplarının izinde

Londra’daki Britanya Kütüphanesi’nin Asya ve Afrika koleksiyonu, geniş bir seçkinin yanı sıra Kürtçeye ve Kürt kültürüne dair pek bilinmeyen bir serüvenin anlatıldığı kitaplara da ev sahipliği yapıyor. Sovyet Ermenistanı’nda Kiril, Ermeni ve Latin alfabeleriyle yazılmış başta çocuk kitapları olmak üzere yüzden fazla Kürtçe eser, kütüphanenin Türkçe ve Türkî diller küratörü Michael Erdman’ın kataloglama çalışmalarıyla tekrar ortaya çıktı. 

ARKA SAYFA 

*‘Nefret söylemi devleti ve çoğunluğun hassasiyetlerini korumak için kullanılıyor’

Avukat Derya Bayır’ın  ‘Türk Hukukunda Azınlıklar ve Milliyetçilik’ kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı. 2012’de London School of Economics and Political Science Üniversitesi’nde kabul edilen ‘Negating Diversity: Minorities and Nationalism in Turkish Law’ başlıklı doktora tezinin güncellenmiş Türkçe çevirisi olan kitapta, Osmanlı’dan günümüze Türk hukukunda azınlıklarla ilgili yasal mevzuat ve uygulamalar inceleniyor. Bayır’la kitabından yola çıkarak özellikle son yıllarda azınlıklar ilgili yaşanan sorunlar hakkında konuştuk.

KÜLTÜR SANAT 

*‘Bize Ait Bir Oda’dan yükselen annelik ve kadınlık hikâyeleri 

Doğum, doğurganlık, regl, kürtaj, menopoz, annelik... Ark Kültür’de açılan ‘Bize Ait Bir Oda’ sergisi, dişil döngüler üzerindeki önyargıları ve klişeleri sorgulayan, kadınlık halleriyle ilgili yeni deneyimlere kapı açan 23 kadın sanatçının işlerini bir araya getiriyor. Serginin müelliflerinden Arzu Yayıntaş ve Sevil Tunaboylu’yla bir araya gelip ‘Bize Ait Bir Oda’yı konuştuk. 

*‘Penguen’den önce bir ‘Penguen’ vardı

Son günlerde kapanacağına dair tartışmalarla gündeme gelen mizah dergisi Haftalık Penguen, dergi içi fikir ayrılıklarının da patlak vermesiyle çalkantılı bir sürece girdi. Kamar Ararat Kalpakçıyan, tüm bu tartışmaların içinde farklı bir konuya dikkat çekti: ‘Penguen’ isimli bir edebiyat dergisi çıkaran Kalpakçıyan, Haftalık Penguen’in kurulduğu dönemde derginin isim hakkı konusunda yaşanan tartışmayı, kişisel instagram hesabından paylaştı. Kalpakçıyan’la, bu anlaşmazlığın detayları ve geçen hafta yaptığı açıklama üzerine konuştuk.

*Peter Sourian’ın ardından

Amerikalı Ermeni yazar Peter Sourian, 27 Nisan Perşembe günü hayatını kaybetti. Sourian, 84 yaşındaydı.

*Seni tek geçerim bizim alemde 

Türkiye’de Ermenice müziğin önemli isimlerinden Bartev Garyan, 8 Mayıs Pazartesi akşamı Bakırköy Leyla Gencer Opera Salonu’nda bir konser verdi. Salona girerken aklımı kurcalayan soru, “Acaba bu konser, tanıdık simalar ve şarkılar bana ve izleyicilere dejavü hissi yaşatır mı?” idi. 

 

 

Kategoriler

Güncel Basın


Yazar Hakkında