Ermenistan’da Azerbaycan elmaları sorun oldu

Ermenistan’da mağaza raflarına gizlice yerleştirildiği öne sürülen Azerbaycan elmalarına yönelik operasyon başlatıldı Yetkililer durumu güvence altına almak için ‘güvenlik eylemi’ başlattıklarını söylüyorlar.

Basına yansıyan bilgilere göre Ermenistan’a ‘sızmayı’ başaran bu elmaları öncelikle sıradan vatandaşlar fark etti. Daha sonra kimi bakkallar elma kartonlarının fotoğraflarını sosyal medya üzerinde ‘Azerbaycan’ kelimesiyle paylaştı. Bu durum kimi sosyal medya hesapları ve basın organlarında, ‘Azerbaycan elmalarla Ermenileri zehirlemeyi mi düşünüyor’” sorusunu gündeme getirdi. 

Teftiş başladı

Ermenistan Gıda Güvenliği Servisi, 23 Nisan’da ülke genelindeki mağazaları teftiş etmeye başladı. Üç günlük bir araştırmadan sonra sorunun düşünüldüğünden daha büyük olduğu anlaşıldı. Azerbaycan elmaları başkent Yerevan’da ve çevresindeki şehirlerde bulundu. Gıda Güvenliği Servisi ve resmi haber ajansı vatandaşları bu elmalardan uzak durmaya ve alışveriş sırasında elmalarla karşılaşmaları durumunda bunu yetkililere bildirmeye davet etti. Söz konusu elmaların fotoğrafları da yayınlandı. Büyük, yuvarlak ve yeşil olan bu elmalar, siyah kartonlar içinde satışa sunulmuş. Pazarlığa açık olan fiyatları ortalama olarak kilosu 2.48 dolar olarak belirlenmiş. Elmalar, Azerbaycan’ın en büyük toptan meyve ihracatçısı olan DAD’ın etiketini taşıyor.  

Gıda güvenliği müfettişleri bu elmaları görür görmez yok etmekle yetkili. Halihazırda Ermenistan’da , Karabağ sorunu yüzünden ülke ile sınırlarını kapatan Azerbaycan ve Türkiye’den ithalata ilişkin resmi bir yasak bulunmamakta.

Bu durum göz önüne alındığında, Ermenistan’daki devlet kurumları, elmaların Ermenistan sınırını nasıl aşmayı başardıklarını bilmediğini söylüyor. Sınırlarını aşan hiçbir Azerbaycan meyvesi hakkında bir kaydın olmadığını iddia ediyorlar.

Ancak bu elmalar, Ermenistan’a girmeyi başaran ilk Azerbaycan ürünü değil. 2011'de Erivan'ın mağazalarında Azerbaycan sarımsağı ortaya çıkmıştı ve benzer bir tepkiye neden olmuştu. 

Elmaların miktarı, Ermenistan'a nasıl girmeyi başardıklarına dair bir ipucu veriyor. Elli kiloya kadar meyve ve sebze ülkeye vergisiz olarak girebiliyor. Gıda Güvenliği Servisi Direktörü Ishkan Karapetian, ticari değil de ‘bireysel’ ithalatçıların elmaları getirdiğini öne sürdü.  

DAD'ın yeşil elmaları, hem Ermenistan hem de Azerbaycan'ın sorunsuz ilişkileri olan ve açık bir sınırı olan Gürcistan'da çok popüler. Fakat şimdilik Gürcistan konu hakkında sessiz kalmaya devam ediyor. 

Azerbaycan’ın hükümet yanlısı kurumlarından birisi, elmaları satın alan Ermeni vatandaşlara “afiyet olsun” dileklerinde bulundu ve Ermeni yetkililere de “daha ciddi konular” ile meşgul olmalarını önerdi. 



Yazar Hakkında